Zdravlje

Svjetski dan bubrega

Bubreg - ključni organ u održavanju života

Svjetski dan bubrega obilježava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju (The International Society of Nephrology) i Internacionalnog saveza fondacija za bubreg (International Federation of Kidney Foundations) u više od 100 zemalja širom svijeta. Od 2006. godine ovaj dan se obilježava svakog drugog četvrtka u martu mjesecu.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana bubrega je “Zdravi bubrezi za sve”.

Cilj obilježavanja je povećanje znanja stanovništva o važnosti funkcije bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života. Upravo ovaj dan je prilika da se javnost upozori na životno važne funkcije bubrega i njihovu povezanost sa drugim bolestima kao što su visok krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti ili dijabetes. Bubrežne bolesti su svrstane u današnje „tihe ubice" zajedno sa bolestima srca, dijabetesom i hipertenzijom.

Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma. Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja, različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze. Ova oboljenja najčešće su izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima, a manifestuju se kao upale bubrega (glomerulonefritis, pijelonefritis, nefrotski sindrom) i akutna, odnosno hronična smanjena funkcija bubrega (bubrežna insuficijencija).

Broj oboljelih od akutnih i hroničnih bubrežnih oboljenja svakodnevno raste. Infekcije urinarnog sistema predstavljaju zdravstveni problem od kojeg godišnje oboli veliki broj djece i odraslih. Pravovremeno, tačno dijagnostikovanje i liječenje akutnih infekcija urinarnog sistema kod dojenčadi i djece je veoma važno, jer se tako smanjuje pojava ponovne infekcije i prelazak u hronični oblik bubrežne bolesti i sprečavaju se kasnije posljedice u odraslom životnom dobu, uključujući visok krvni pritisak i trajno oštećenje bubrega. Kod žena su infekcije urinarnog sistema mnogo češće nego kod muškaraca. Oboljeli od šećerne bolesti i visokog krvnog pritiska spadaju u grupu pacijenata sa najvećim rizikom za obolijevanje od bubrežnih bolesti.

Hronična bubrežna insuficijencija nastaje u slučaju postepenog gubitka funkcije bubrega. Radi se o bolesti koja se razvija postepeno i najčešće je posljedica šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska. Hronična bubrežna insuficijencija nekoliko puta povećava rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, povišenog pritiska, završnog stadijuma bubrežne bolesti (uremije) i preranu smrt (prije 65. godine života).

Istraživanja u svijetu pokazala su da približno svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik oštećenja bubrega, te da je na milion stanovnika prosječno oko 100 na hemodijalizi.

Veliki procenat ljudi u ranom stadijumu oboljenja bubrega nema nikakve simptome. Simptomi bolesti bubrega i u odmakloj fazi su često potpuno nespecifični (umor, gubitak koncentracije, gubitak apetita, otok ekstremiteta). Bolest se u ranoj fazi može lako otkriti jednostavnim testovima krvi i urina, a liječenje je u toj fazi jednostavnije i efikasnije i sprečava napredovanje bolesti do terminalnog zatajenja bubrega i dijalize.

Posebno je  značajna kontrola ovim testovima pripadnika rizičnih grupa (dijabetičari, osobe oboljele od visokog krvnog pritiska, osobe čiji su neki članovi porodice bolovali od ozbiljnog bubrežnog oboljenja, osobe koje žive u području endemske nefropatije).

Vrlo je važno obratiti pažnju na prevenciju bubrežnih bolesti:

Zdravo se hranite i ne dosoljavajte hranu

Krećite se što više

Držite pod kontrolom pritisak i nivo šećera u krvi

Jednom godišnje uradite rutinske preglede urina i krvi

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog