Vijesti

Turistička organizacija Bl traži izvinjenje od njemačkog lista "Velt"

“U kakvu Republiku? Srpsku? Gdje ti je to… aaa, u Bosni.” Tako reportažu o Republici Srpskoj započinje Alan Pozener, novinar uglednog njemačkog lista “Die Welt”, citirajući reakciju onih kojima je rekao gdje putuje.

Pozener ukratko Srpsku opisuje kao “crnu rupu” na turističkoj mapi Evrope i umjesto da govori o prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima, osvrće se na ratna i potonja politička dešavanja u BiH. Zanimljivo je i njegovo viđenje Banjaluke koja je, kako reče, uspavan grad.

Taj isti Alan bio nam je izuzetno drag gost, opušten i ljubazan, priča direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin. Došao je, kaže, na njihov poziv i bio ugošćen najprije u Banjaluci, a potom i u Višegradu, Bijeljini, Andrićgradu, Trebinju… Cilj je bio da se u svijet pošalje primamljiva slika o turističkoj ponudi Srpske. Srdačno se sreli, srdačno i razišli, zato Barašina u najmanju ruku čudi njegovo nekorektno i maliciozno pisanje.

“Nismo mi očekivali da on hvali ono što nije dobro, ali nismo očekivali ni da izbjegne ono što jeste. Jesam iznenađen, nevjerovatno je nakon što smo ga pozvali u goste, pružili mu i srdačnost i dobrodošlicu, i vodili ga po gradu”, razočaran je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banja Luka.

To da Srpsku i BiH u cjelini treba zaobilaziti na turističkoj mapi Evrope jednostavno ne stoji, tvrdi Barašin, a to dokazuje i sve veći broj turista. Matijas i Petra prvi put su u Banjaluci, ali bi kažu svakome preporučili da barem jednom u životu posjeti grad na Vrbasu. Ovdje su, kažu, već tri dana. Posjetili su za sada samo Banjaluku, ali kažu da su srdačni ljudi, prepuni kafići, žamor, i da im je sve izuzetno lijepo.

Ni građani Srpske nisu ravnodušni na Pozenerov članak. Smatraju da britansko-njemački novinar nije želio ništa dobro ni da vidi u zemlji koja ga je ugostila, a kamoli da šta pozitivno napiše. A toliko toga lijepog ima u Srpskoj.

Kako bi ublažili štetu nanijetu turističkoj ponudi Srpske, TOBL će tražiti da se pošto-poto ispravi nepravda. U planu je da se posredstvom najviših predstavnika u Austriji i Njemačkoj zatraži u najmanju ruku izvinjenje lista Velt, i demanti na tekst koji nema veze sa ovdašnjom turističkom ponudom.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog