Vijesti

Analiza Twitter profila političkih partija u RS

Koliko i kako političke partije u RS koriste društvenu mrežu "Twitter"? Specijalno za naše čitaoce napravili smo zanimljivu analizu profila parlamentarnih političkih partija u RS.

  1.      SDS – Ima 494 pratioca, a prati 272 profila, nisu ažurni u objavama i vremenske rupe između dva tvita znaju da budu  po 7 -15 dana. Pismo koje koriste je  ćirilica. Mogu se naći tvitovi koji su napisani ekavicom. Heštag opciju ne znaju pravilno koristiti, što se može vidjeti u prosjeku na jednom od tri tvita.

 

2.      PDP – Ova stranka nema svoj zvanični Twitter profil, samo Twitter profil odbora stranke u lokalnim zajednicama (npr. PDP Prijedor)

3.      SNSD – 1668 pratilaca  i 381 profil koji prate. Twitter profil je veoma ažuran (najduži period između dva tvita bio je 5 dana), a način korištenja skoro u potpunosti profesionalizovan.

 

4.      DNS – Imali su dobru ideju 2012. godine, ali od tada do danas postavili su samo 2 tvita. Imaju 42 pratioca i 20 profila koje prate.

 

 

5.      SP – 499 pratilaca, 534 profila prate, a imaju 1058 tvitova. Pismo koje koriste je ćirilica. Najduža pauza između dva tvita im je duga mjesec dana, ali izuzev toga, dužih pauza nije bilo. Heštag opciju uopšte ne koriste.

 

6.      Stranka napredna Srpska – 629 tvitova, 819 pratilaca i 417 onih koje ova stranka na tviteru prati. Tvitter profil ove partije je veoma ažuran i na ćirilici je. Heštag kao ni većina partija ne koriste. 

 

7.      NDP 189 pratilaca, 63 onih koje Twitter nalog ove stranke prati, i 404 tvita. Nisu ažurni na svom nalogu te se lako primijeti da u periodu od  20.7 – 21. 8. nisu uopšte postavljali tvitove. Heštagove ne koriste uopšte.

 

 

8.      SDA (Koalicija "Domovina") – Nemaju zvanični Twitter nalog.

 Objekt analize su aktivnosti iz perioda od 1.6. do 30.8. U obzir treba uzeti  činjenicu da je analiza obuhvatala i period godišnjih odmora.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da Savez Nezaviznih Socijaldemokrata ima daleko najprofesionalniji Twitter nalog i da je održavanje ovog naloga skoro neuporedivo sa ostalim parlamentarnim strankama u Republici Srpskoj.

Autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog