Vijesti

Sukob Bosića i Stevandića

Srpska demokratska stranka /SDS/ demantovala je danas navode potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da je njen lider Mladen Bosić u intervjuu Radio Gradišci pominjao njegovu porodicu.

Iz SDS-a poručuju da Bosić neće polemisati sa, kako se navodi, čovjekom koji je postao predmet političke korupcije.

SDS je u saopštenju naveo da Bosić nije u intervju Radio Gradišci pominjao bilo čiju porodicu, pa ni Nenada Stevandića “koji se očito našao prozvanim u izjavi o političkoj korupciji.

U saopštenju se navodi da je Bosić rekao da je “Stevandić odnio ne samo mandat SDS-u nego i potpredsjedničko mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske” i ističe da za “njim nije otišao značajan broj ljudi”, ali da je jasno da je “riječ o nemoralnim stvarima”.

U ovoj stranci tvrde da “mržnja sa kojom Stevandić istupa prema SDS treba da prikrije njegovu izdaju i predstavlja očajnički pokušaj dodvoravanja onima čije interese zastupa i brani u javnosti”.

“Da je Stevandić moralan, kako se predstavlja, vratio bi Srpskoj demokratskoj stranci poslanički mandat, kao i potpredsjedničko mjesto u Narodnoj skupštini”, saopšteno je iz SDS-a.

Stevandić: Bosić je izdajnik

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da je “lider SDS-a Mladen Bosić licemjer i izdajnik koji je prvi `okrenuo ćurak` protiv Srpske, kukavički učestvujući u politici SDA, njenog lidera Bakira Izetbegovića i njihovih saradnika”.

“Njegovo vrijeđanje ljudi koji su izašli iz SDS-a, da ne daju legitimitet takvoj nepatriotskoj i licemjernoj politici, predstavlja politički očaj, pranje savjesti i pokušaj da se krunski svjedoci njegove izdaje dezavuišu i ocrne pred javnošću”, rekao je Stevandić, reagujući na Bosićeve izjave u Gradišci.

On je istakao da je Bosić u Gradišci 31. avgusta nekulturno i necivilizovano uvrijedio porodicu Stevandić, pominjujući je u ružnom kontekstu, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

“Bosić je uvrijedio porodicu Stevandić i u smislu da će nositi ljagu zbog mog političkog djelovanja. Velika i časna porodica Stevandić je razlog i uzrok mojih političkih stavova i postupanja i na njih je ponosna”, dodao je Stevandić.

On kaže da to vrijedi i za porodice Stevandića koji su pali za Republiku Srpsku i one koje su ostali živi u toj borbi, više puta ranjavani ili nepovrijeđeni.

“Pominjanje i uvlačenje bilo čije porodice u lične ili partijske razmirice je sramota za svakog čovjeka sem za Bosića, koji frustraciju zbog izgubljenih izbora liječi podrškom velikobosanskim projektima i služenjem Izetbegoviću, koji javno zagovara ukidanje entiteta, dakle Republike Srpske”, naglasio je Stevandić.

On očekuje da Bosić uputi izvinjenje porodici Stevandić.

Bosić je u Gradišci 31. avgusta izjavio da je Stevandić odnio mandat SDS-a i da nije samo “isprljao svoj obraz”, već da je svima jasno da se radi o korupciji zbog čega je bacio ljagu i na svoju porodicu.

SDS traži razrješenje Stevandića

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je da u dnevni red Šeste redovne sjednice parlamenta bude uvrštena odluka o razrješenju Nenada Stevandića sa mjesta skupštinskog potpredsjednika, rekao je danas šef Kluba Vukota Govedarica.

Govedarica je rekao novinarima u Banjaluci da je poslovnička norma izričita i decidna i da na osnovu toga mjesto potpredsjednika parlamenta isključivo pripada SDS-u, kao najvećoj i najjačoj opozicionoj partiji u Narodnoj skupštini Srpske.

Govoreći o dijelu seta reformskih zakona, koje je parlament Srpske u formi nacrta razmatrao u martu, Govedarica je naveo da su ga predstavnici Vlade Srpske informisali da je Vlada razmatrala zakone o doprinosima, o porezu na dobit, o fiskalnoj odgovornosti, o rokovima izmirenja novčanih obaveza, te o nepokretnostima.

“Vlada još nije ove zakone uputila u redovnu proceduru, iako za to ima još dva dana kada je u pitanju Šesta redova sjednica parlamenta Srpske”, rekao je Govedarica.

Govedarica je podsjetio da Narodna skupština Republike Srpske istovremeno sa raspisivnjem referenduma imenuje i Komisiju za sprovođenje referenduma, koja je, po zakonu, u roku od 15 dana trebalo da donese sve pravilnike i akte i da imenuje sve opštinske izborne komisije, koje zatim formiraju biračka mjesta.

On kaže da ništa od toga nije urađeno, osim što je “odluka koja je donesena u suprotnosti sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi”.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog