Vijesti

DRILL & CHILL Penjački festival

Slobodno penjanje je relativno nov sport koji je počeo da se razvija 1970. godine u Zapadnoj Evropi i Americi. Ubrzo je interesovanje za ovaj sport počelo da se širi, pa je nakon kratkog vremena stigao i na naše područje. Međutim ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini su uzrokovala izolovanost od evropske penjačke scene, pa je potencijal naše zemlje ostao neistražen što je uticalo na slab razvoj sporta na ovom području.

Nedostatak komunikacije izmedju mladih penjača,  razmjene iskustava kao i neiskorišten potencijal naše zemlje naveli su penjački klub „Extreme" da organizuju prvi medjunarodni penjački festival pod nazivom Drill and Chill Festival koji će da predstavi penjanje kao način života. Ovaj festival će se održati od 18. do 27. Septembra u kanjonu Tijesno.

Projekat se ostvaruje uz pomoć kompanije AustriAlpin koja proizvodi sertifikovanu opremu za slobodno penjanje i koja je donirala pribor za opremanje sportsko-penjačkih smjerova. Uz to, kroz program Erasmus+, u penjačkom klubu „Extreme" će gostovati član Austrijskog Alpinističkog Saveza, koji pomaže u organizaciji i tehničkom izvođenju projekta.

Cilj ovog pojekta je da se istakne ogroman potencijal kanjona Tijesno kao penjačke zone na regionalnom i evropskom nivou, kao i razvoj turističkog potencijala i izgradnja infrastrukture za održivi turizam. Koliko je ovaj projekat značajan i kakvim prirodnim resursima raspolaže kanjon dokazuje podatak da je učešće na ovom festivalu najavilo preko 30 profesionalnih penjača i preko 50 volontera penjača iz čak 12 zemalja. Na festivalu će učestvovati i predstavnici popularne discipline highline, među njima i svjetski prvak u highline-u.

Za vrijeme trajanja festivala cilj je opremiti oko 75 smjerova (takozvanim boltovima i pločicama), koji se mogu koristiti narednih 25 godina  i time učiniti kanjon Tijesno novom turističkom atrakcijom i otvoriti perspektivu razvoju turizma i penjačkog sporta na ovim prostorima. Pomoću ovog projekta kanjon može postati nova smjernica za svjetske penjače kao što je to Paklenica u Hrvatskoj. Ovim projektom se podiže svijest o važnosti samoodrživog razvoja i mogućnostima za ekoturizam naročito u okolnim ruralnim zajednicama. Jedan od ciljeva jeste internacionalna komunikacija, razmjena iskustva izmedju penjača kao i mogućnost pružanja prilike mladima da se uključe u projekat i da postanu dio zajednice koja će omogućiti da se stvori nešto novo i značajno kroz sport i druženje.

U nedelju, 20. Septembra svi zainteresovani imaće priliku da posjete kanjon i da više saznaju o opremanju smjerova za penjanje, ali i da upoznaju prirodna bogatstva kanjona. Više o festivalu pročitajte na oficijelnoj internet stranici www.drillandchillfestival.com.

Pored svih ostalih sponzora festival su prepoznala i dva lokalna brenda od kojih je Tropic zadužen za hranu, a Banjalučka pivara za opuštanje i osvježenje.

 


Autor: Frontal

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog