Vijesti

Kreso uzvraća udarac: Sudovi u entitetima su pod uticajem režima

Nisam moćna žena, samo poštujem zakone i radim u instituciji koja radi ozbiljne poslove. Možda djeluje da sam moćna, ali ja sam obični građanin BiH, rekla je predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso.

"Institucija na čijem sam čelu mnogima smeta, jer trpimo pritiske, prijetnje i neosnovane optužbe koje mi argumentima odbijamo", dodaje ona gostujući u "Pressingu" na N1.

Najnoviji pritisak, kaže, uslijedio je nakon dogovora u Briselu gdje su ministri pravde dogovorili okvir reforme pravosuđa.

"Evropska komisija je na neki način pokleknula pritiscima i ucjenama Milorada Dodika najavama referenduma. Godine 2011. donesen je kontroverzan zakon o sudovima Republike Srpske koji je u 60 posto članova mijenjao Ustavne nadležnosti sudova RS, uticao na nezavisnost i ušao u nadležnosti Visokog sudskog vijeća. Te godine je održan sastanak iza zatvorenih vrata i postignut kompromis da ostanu skoro sve sporne odredbe, a ako bude nesuglasica da se primjenjuju nadležnosti Visokog sudskog vijeća", objašnjava ona.

Na pitanje šta je dogovoreno u Briselu, odgovorila je: "Čitala sam protokol koji su potpisali ministri pravde pod pokroviteljstvom Johanesa Hana. Buduća reforma odnosno nacrti zakona o Sudovima BiH su dva zakona: zakon o Sudu BiH i zakon o Apelacionom sudu koji nazivaju Višim sudom."

Dodala je da je u prvom zakonu izbrisana nadležnost Suda BiH, član 7, tj. preuzimanja slučajeva iz entitetskih nadležnosti.

"To je direktno mješanje politike u nezavinost suda", poručila je Kreso.

Ona je kazala da postoje naznake da će nakon usvajanja novog zakona o Sudovima BiH biti izvršene izmjene u materijalnom i krivičnom pravu.

"Mi možemo ostati kompletno bez nadležnosti", upozorila je ona.

Na pitanje da li je strah predstavnika RS da bi mogli doći pod udar Suda BiH, gošća N1 televizije je odgovorila: "Sud BiH je apsolutno nezavisan od bilo kakvog političkog uticaja. Političarima odgovara entitetsko pravosuđe. Mi znamo da su entitetski sudovi pod političkim uticajem režima."

Kreso je navela da se ne može u isti koš trpati Sud i Tužilaštvo.

"Ne može Sud voditi istragu i suditi. Istragu vodi Tužilaštvo. Pitali su me zašto je slučaj Naser Orić toliko čekao. Mi nemamo zaostalih predmeta. Glavni tužilac može reći da li je Tužilaštvo pod pritiskom, ja ne mogu o tome govoriti", ističe ona.

Predsjednica Suda BiH smatra da najavljeni referendum u Republici Srpskoj, iako je neustavan, ne može uzrokovati nikakve pravne posljedice.

"I kad bi građani zaokružili ono što priželjkuje Dodik, država ima načine da zaštiti sebe", kategorična je ona.

Međutim naglasila je "da li iko postavlja pitanje ko će platiti tu farsu, taj referendum".

"To su građani RS, a ne dobivaju ništa od toga. Dodik referendumom samo plaši one koji ne poznaju zakone", smatra ona.

Kreso je naglasila da OEBS uspješno sarađuje sa Sudom BiH: "Oni imaju mandat prema Dejtonskom sporazumu i prema tome imaju sve podatke koje zatraže od Suda."

Ipak, problem s OEBS-om je "cijepanje" optužnica za ratne zločine.

"Umjesto da jednom optužnicom optužimo više lica, ona se 'cijepa' na više predmeta. Mi smo ukazivali na taj teren. Drugi problem su mladi tužitelji koji su bez ikakvog iskustva izabrani na ovoj specifičnoj materiji. Naši suci su išli u Hag da bi ispekli zanat, da bi došli mladi koji nisu imali susreta s ovim procesima prije", rekla je Kreso i objasnila da se optužnice cjepkaju samo radi statistike, protiv optuženika svih nacionalnosti.

Na pitanje da li će biti okončani procesi političkih ubistava, ističe: "Sve su to slučajevi u procesu istrage. Nikada optužnica nije podignuta. Ne znam zašto jer su to delikatne stvari."

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog