Region

Nastavak pregovora: Do utorka ime mandatara?

Koalicija Most danas nastavlja razgovore sa SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste koja je prihvatila njihove uslove, a predsjednici Mosta i SDP-a, Božo Petrov i Zoran Milanović, očekuju da će do utorka imati kandidata za mandatara, nestranačkog ili iz Mosta.

Petrov je poslije sastanka rekao da se nije razgovaralo o mandataru, a Milanović je podsjetio da je Petrova i ranije predložio za mandatara jer ima “određeni legitimitet”, što je važno za mjesto premijera, prenosi Hina.

Petrov je, takođe, rekao da je Domoljubna koalicija “potpuno” ispala iz kombinacije.

Zahvalivši na dosadašnjoj saradnji s SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste, Petrov je rekao da je ta koalicija prihvatila Mostove uslove, a na njih nije pristala HDZ-ova Domoljubna koalicija.

Najavivši da ih sada očekuju tri dana razgovora, izrazio je nadu da će oni uspješno završiti i da će do utorka imati mandatara i “ostale stvari završene”.

“Na stolu nije bilo nikakvih imena mandatara već smo razgovarali o formatu i načinima kako mi vidimo buduću vladu”, rekao je Petrov nakon dvosatnog sastanka s SDP-om.

Milanović je najavio i da će u nedelju prepodne i idućih dana nastaviti razgovare o načinu funkcionisanja izvršne vlasti i parlamenta.

“Ovo je dobar pokušaj da zemlja dobije izvršnu vlast, vlada nastavi da radi jer je vlada trenutno u razdoblju kada nema posla i bavi se isključivo političkom kombinatorikom”, kazao je Milanović, prenosi Hina.

Milanović je kazao i da, ako se dogovore s Mostom, u utorak idu na konsultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s tim dogovorom.

Petrov je, na novinarsko pitanje odgovorio da je Domoljubna koalicija potpuno ispala iz kombinacije.

“Naši uslovi su bili vrlo jasni. Juče smo postavili takav okvir i znalo se da onaj ko ne potpiše izjave, da s tom stranom završavamo razgovore. I to je to”, kazao je.

Istakao je i da je Most postavio jasne uslove da se razgovara o nestranačkom mandataru ili mandataru iz Mosta.

To je potvrdio i Milanović kazavši da će premijer biti nestranački ili iz Mosta, a oni će probati uvjeriti kolege da to bude neko iz Mosta.

Komentarišući odlazak HDZ-ove Domoljubne koalicije on je rekao da smatra da nije tačna HDZ-ova kritika da se tu radi o podeli fotelja.

“Počinjemo razgovor o formiranju vlade u dobroj vjeri. Optimisti smo. Nema povratka na staro!”, objavio je Milanović na Fejsbuku nakon postignutog dogovora s Mostom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je sastanak u Mostu, na kojem je trebalo da se raspravlja o prijedlogu Mosta da čelnici koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija potpišu s Mostom sporazum o tripartitnoj vladi, napustio vrlo brzo.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog