Vijesti

Novinari agencije SRNA: Kidnapovalo nas zločinačko udruženje i napravilo kanalizaciju!

Mi, novinari Srne, ograđujemo se od zločinačkog udruženja koje je kidnapovalo Srnu i od nje napravilo kanalizacioni otvor za izlivanje produkata kreatora zla svake vrste, formalno i neformalno okupljenih oko Pere Simića i sličnih likova koji pokušavaju da unište svaki oblik slobodnog razmišljanja u Srni.

Više novinara zaposlenih u Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA ogradilo se od navoda u agencijskoj vijesti obajavljenoj danas u 10 sati, u kojoj se izražava užasnutost zbog navodnih napada predsjednika SDS-a Mladena Bosića na ovu Agenciju.

-U masi neprovjerenih informacija koje, nažalost, emituje SRNA, kao i u pomenutoj, u kojoj navodno stoje svi zaposleni, to najodlučnije demantujemo i nazivamo je miješanjem novinara Agencije u političke odnose uređivačke strukture SRNE sa kojima nemaju nikakve veze, navodi se u dopisu grupe novinara Agencije SRNA iz Banjaluke.

Navode da su ogorčeni zloupotrebom rukovodstva Agencije koje sprečava novinare koji žele da svoj posao rade profesionalno i po zakonima struke.

-Zgroženi smo i time što se nekada uvažena novinska agencija svela na nečije zidne novine i služi nerijetko u vrlo neprimjerenom diskursu sa onima koji ne misle isto, poručuju novinari.

Ovo nije bila i jedina reakcija zaposlenih u Agenciji SRNA. Grupa novinara uputila je otvoreno pismo koje u potpunosti oslikava stvarno stanje i odnose u ovoj državnoj novinskoj agenciji.

Pismo prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

OTVORENO PISMO

"Mi, novinari Srne ograđujemo se od zločinačkog udruženja koje je kidnapovalo Srnu i od nje napravilo kanalizacioni otvor za izlivanje produkata kreatora zla svake vrste, formalno i neformalno okupljenih oko Pere Simića i sličnih likova koji pokušavaju da unište svaki oblik slobodnog razmišljanja u Srni i uopšte kontrolišu javno mnjenje.

Iako se to svuda i uvijek u istoriji pokazalo kao uzaludan posao, od toga, nažalost, ne odustaju glavni i odgovorni urednik Milica Džepina, njena zamjenica Tatjana Parađina, njihov pomoćnik Saša Krsman, urednik specijalnog servisa Nenad Tadić. Uništavaju i posljednji gram kredibiliteta Agencije nepoznavanjem i nepoštovanjem osnovnih normi novinarskog posla, a time i Republike Srpske i naroda kome treba da služe.

Umjesto javnosti, služe maloj grupi ljudi, koja ih je tu dovela da izvršavaju zadatke, a ne da budu novinari, zaklanjajući se iza „slobode govora“.

Više i ne kriju da im je do profesije stalo koliko do lanjskog snijega, pa se i ponose time što ih nazivaju „bulumentom“, „dnom dna“ i kako sve ne samo da bi u svojim iskompleksiranim očima bili što veći i da bi se dodvorili nalogodavcima, pokazujući da se bez njih ne može. 

Ne samo da objavljuju svaku „bljuvotinu“ koju smisle njihovi patroni, nego se i utrkuju da im budu na korist i da iskažu lojalnost i servilnost i kada se to od njih ne traži. I ne pomišljaju da su takvi kao što su oni i njihovi nalogodaci zatrpali đubrište istorije, posebno na ovim prostorima.

Formalni direktor Srne to sve mirno posmatra, čekajući, kako smatra, zasluženu penziju, ne miješajući se puno u svoj posao, osim kada banda kidnapera od njega nešto zahtijeva.

„Urednici“ srednjeg nivoa su posebna priča. Oni smatraju da samo treba da izvrše naloge i da se to njih sve ne dotiče. Ne bi oni da se zamjere, oni samo rade svoj posao. Tako je naređeno „odozgo“, oni tu nemaju nikakvu odgovornost. I, procjenjuju, kad sve prođe, brzo će se zaboraviti šta su radili.

Novinari i ostali radnici gunđaju, ali „ne bi da se stresiraju“, „šta oni tu mogu“, o svemu „neko drugi odlučuje“. Strah od gubitka posla preovladava, ne treba se „zamjerati ludacima“, bolje im je ići niz dlaku. Nadaju se hapšenjima krupnih riba pa da krene lavina. Njih, razmišljaju, ionako niko neće dirati. I tako do unedogled, dok sve ne prođe. Samo, kada prođe da li će imati šta braniti, da li će iza Pere Simića i njegove kamarile išta ostati?

Uglavnom, budite uvjereni da u Srni još postoji jezgro ljudi koji bi da rade po novinarskim uzusima i u interesu javnosti. Oni koji se lažno predstavljaju kao čitava Srna jednom će proći, onih koji se plaše svoje sjenke i koji čekaju da neko drugi za njih nešto odradi uvijek će biti svuda pa i u Srni. I izaći ćemo jednom iz tame u koju smo gurnuti. Ko god može u tome da nam pomogne dobro je došao. Za početak da kidnapere i njihove pomagače pošaljemo gdje im je mjesto. A onda uz Božiju pomoć da pravimo Srnu na ponos nas i Republike Srpske,

Novinari Srne"

Odgovor uredništva SRNE

Budući da ste na svojim portalima objavili navodno pismo "grupe novinara agencija Srna iz Banjaluke ", tražim od vas da, u skladu s profesionalnim standardima, objavite da je informacija lažna i ne predstavlja stav novinara Srne iz Banjaluke, što su i sami potvrdili dopisom uređivačkom kolegiju Srne.

Pismo koje ste objavili predstavlja grubu manipulaciju i zloupotrebu slobode medija i iznošenja stavova, a njegov autor se očito nalazi van Srne i ima neke, samo njemu znane nečasne motive za objavljivanje ovakvih laži.

Neshvatljivo je da ugledni magazin poput "Slobodne Bosne" i popularni portal "Istinito" svjesno učestvuju u ovakvom obmanjivanju javnosti, zbog čega želim da vjerujem da ste, kao i Srna, žrtva manipulacije nama za sada nepoznatog autora koji se, kao i sve nečasne snage, skriva u najtamnijim ćoškovima internetske anonimnosti.

Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" nastaviće profesionalno i odgovorno da obavlja svoj posao, sarađujući sa svima kojima je opredjeljenje objektivno informisanje javnosti.

Izvor: Istinito
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog