Svijet

Kampanja Hilari Klinton, kašalj u pogrešnom trenutku

Kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama u kampanju se vraća u petak, pošto je nekoliko dana pauzirala zbog upale pluća.

Zdravstveni karton postao je tema broj jedan predsjedničke kampanje jer su Hilari Klinton i njen tim pokušali da sakriju podatak o bolesti. Provjeravali smo kako će još jedna obmana u završnici kampanje uticati na ishod izbora za predsjednika Amerike.

Kašalj Hilari Klinton nije alergija na Trampa. Ona ne posrće niti zbog vrućine, niti samo zbog dehidratacije. Posrće njena kampanja, jer su kandidatkinja demokrata i njen tim ponovo uhvaćeni u pokušaju da obmanu javnost. Ovoga puta skrivali su da ima upalu pluća.

"Ljudi koji kampanju vode su to morali da objave, da kampanju prekinu, jer svaki birač će razumjeti ako se neko razbolio, ali nijedan birač neće razumjeti ako je neko pokušao da to sakrije", kaže Igor Avžner, stručnjak za komunikaciju.

Da će otkriti podatke iz svog zdravstvenog kartona, obećao je protivkandidat. Donald Tramp mjesecima govori o problematičnom zdravlju Hilari Klinton.

"Birači imaju pravo da znaju kakvo je zdrvstveno stanje predsjedničkih kanidata. Kad birač daje svoj glas on kupuje određeni politički poroizvod i on mora da zna kolika je trajnost odnosno rok trajanja tog proizvoda", kaže Avžner.

Nepovjerenje zbog hronične neiskrenosti oduzima glasove kandidatkinji demokrata. Čak i kod otvorenih protivnika republikanca.

"Čak i Latinosi koji apsolutno ne podržavaju Trampa neće glasati za Hilari Klinton zato što jednostavno ne smatraju da je ona iskrena. To može donijeti reperkusije kod superdelegata da ona izgubi u tim državama kao što je Florida", kaže Avžner.

Uprkos tvitovima o oporavku i nedvosmislenoj podršci aktuelnog predsjednika, već se spekuliše o nasljedniku. U slučaju da odustane od trke, novog kanidata bira Nacionalni komitet Demokrata.

Iako mediji već vraćaju Sandersa u tu trku, drugi u njoj ostavljaju samo kandidata za potpredsjednika, treći na startu vide državnog sekretara Kerija, Hilari se ipak vraća.

"Pobjednik može da se nazre po tome ko će od kandidata imati manje apstinenata u sopstvenim redovima jer se sa obje strane najvljuje da će biti odustajanja. Za njih dvoje je karakteristično to što su prvi predsjednički kandidati koji prema anketama dobijaju više nepovoljnih nego povoljnih glasova", kaže Momčilo Pantelić, spoljnopolitički komenatator lista "Politika".

Prvi susret rivala očekuje se za desetak dana u TV debati. Biće to duel veterana. 69-godišnje Hilari i gotovo dvije godine starijeg Trampa. Neki kažu, pobjednik će biti onaj ko izdrži da stoji 90 minuta.

Izvor:RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog