Tehnologija

Slušalice elektroimpulsima otključavaju potencijale mozga (FOTO)

Futurističke slušalice koje elektro impulsima otključavaju potencijale mozga za postizanje vrhunskih sportskih rezultata, hit su kod profesionalnih sportista u svijetu.

Ova inovacija koja dolazi iz kompanije "Halo neurosajens" iz San Franciska, sportistima nudi slušalice sa diodama za neurostimulaciju dijela mozga - korteksa za motoriku.

"Ove slušalice slabom elektrostimulacijom stavljaju motorički korteks u stanje u kojem su jače veze između neurona i mišića, što omogućava bolji trening i ostvarivanje boljih rezultata", kaže izvršni direktor kompanije i jedan od njenih osnivača doktor Bret Vingajer.

Slušalice, koje se spolja ne razlikuju od običnih, impulse provode kroz elektrode od mekane spužve koje je potrebno prije treninga pokvasiti radi bolje provodljivosti, a režim rada se bira bežično preko aplikacije na pametnom telefonu.

Na slušalice se tokom treninga može slušati i muzika, ali se može trenirati i bez muzike, samo sa neurostimulacijom. Sportisti tvrde da im slušalice pomažu da se fokusiraju na trening i da elektrostimulacija zaista djeluje.

Proizvođač tvrdi da slušalice otključavaju "režim mozga" za učenje, uči tijelo kako da trenira, ali i pomaže u učenju u drugim oblastima, navodeći značajna poboljšanja u savladavanju vještina u daktilografiji i slično.


Ove slušalice već promovišu vrhunski sportisti, od atletičara, dizača tegova, triatlonaca do timova u profesionalnoj ligi u američkom fudbalu. Paket "Halo sport" sa slušalicama i elektrodama prodaje se po cijeni od oko 700 dolara.

Kompanija "Halo neurosajens", koja je osnovana prije četiri godine, ovaj proizvod bazira na prethodnom sličom proizvodu koji je bilježio uspjehe u liječenju epilepsije i za sve proizvode imaju odobrenje od Uprave za hranu i lijekove u SAD /FDA/.

U kompaniji rade većinom naučnici iz oblasti neurologije i tehnoloških inovacija.

 

Izvor: SRNA

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog