Kultura

Proglašeni dobitnici prestižne nagrade u Srpskoj: „Zlatna sova“ za 2018. otišla u Australiju

Danas je u Narodnom pozorištu Republike Srpske dodjeljena nagrada „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman za 2018. godinu, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

"Zlatna sova" je jedna od najznačajnijih nagrada koja se dodjeljuje za neobjavljen roman napisan na srpskom govornom području. Na Konkurs za nagradu stiglo je 48 rukopisa koji su ispunjavali uslove. 


Prva nagrada na ovogodišnjem konkursu „Zlatna sova“ dodjeljena je romanu „Zna li ko engleski“, autora Dragana Tepavčevića koji živi i radi u Australiji. Interesantno je da je upravo Tepavčević prije dvije godine dobio drugu nagradu „Zlatna sova“ za roman "Grad za nezbirnutu djecu", koji je bio jedan od najprodavanijih romana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Za rukopis „Zna li ko engleski“, članovi žirija kažu da se već kod prvog čitanja izdvojio od svih ostalih rukopisa. U njemu autor pokazuje kako je moguće uklopiti i međusobno preplesti teme egzila, rata, istorije porodice, ljubavi i prijateljstva u čvrsto, zanimljivo, dinamično i emotivno literarno tkanje koje plijeni čitaočevu pažnju i drži je budnom.

„Jedan (ne)običan, pozlaćeni sat s početka dvadesetog vijeka vještom autoru dovoljna je poveznica oko koje se razgranava potraga za sudbinom Tome, brata naratorovog (Andrija) djeda koji je otišao i nestao u Americi, zemlji koja usisava ljude odsvakle i slabo ih vraća“, navedeno je u saopštenju žirija.

Treća nagrada je dodjeljena za roman „Sjaj južnog krsta“ autora Čedomira Ljubičića iz Beograda, a druga nagrada je otišla u ruke autora Veroslava Rančića takođe iz Beograda, za roman „Nek se zvezde iskradu i noć krene“.

Rade Ristović, direktor Zavoda za udžebnike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo izrazio je veliko zadovoljstvo što su u dosadašnjem radu u proteklih šest godina imali preko 500 rukopisa iz preko 8 evropskih zemalja i 2 rukopisa iz prekookeanskih zemalja.

„Zavod je po pitanju književnosti i kulture učinio mnogo, a samim tim pokazao i da smo željeli da dođemo do jednog dobrog i kvalitetnog romana. Upravo je konkurs prilika da se žiri, u nizu rukopisa koji su pristizali, oglasi za roman koji bi ponio titulu kao najbolji“, kazao je Ristović.

U ovogodišnjem žiriju bili su emintntni poznavaoci književnosti, prof. dr Sanja Macura, književnik Ranko Risojević i doc. dr Vladan Bartula.

„Ove godine je uži izbor po naslovima brojčano jednak prošlogodišnjem širem izboru“, rekla je predsjednica žirija prof. dr Sanja Macura i dodala da „je ove godine stavljeno 6 rukopisa u uži izbor, a prošle godine je bilo svega 7 rukopisa koji su bili kandidovani uopšte za širi izbor“.

Opšti utisak članova Žirija o kandidatima na ovogodišnjem konkursu je dvojak. Autori rukopisa posegnuli su za veoma raznolikim temama.

„Ostaje kod članova komisije žal što neki od autora nisu imali dovoljno daha da istrče kompletnu trku i što je nekoliko potencijalno kvalitetnih rukopisa, u kojima su pojedini dijelovi ukazivali na spisateljsku darovitost autora ostali nedorečeni, da li zbog htenja da budu završeni prije okončanja konkursa, da li zbog neiskustva ili pak nedostatka umijeća autora da dobro osmišljenu i započetu priču dovedu do kraja“, kazala je Macura.

Jedan od članova žirija, književnik Ranko Risojević je naglasio da mu je čast što je bio član žirija ali da je ovo kako kaže “težak posao i na neki način ako mu priđeš savjesno preodgovoran posao“.

„Ovih šest romana koje smo odabrali i još možda dva romana su romani koje zaista vrijedi objaviti, i koje čitate sa čitalačkim uživanjem. Imamo romane koje ne ostavljaš dok ih ne dočitaš", rekao je Risojević.

Prva nagrada obuhvata objavljivanje rukopisa u tiražu od 1000 primjeraka, te novčanu nagradu od 5.000 BAM, kao i 500 primjeraka odštampanog romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, te autorski honorar u iznosu od 1.000,00 BAM, kao i 100 primjeraka romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, te autorski honorar u iznosu od 500,00 BAM, kao i 100 primjeraka romana.

 

Autor: Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog