Frontal Blog Challenge

Tuzla - Da li pada poslednji bastion multikulturalizma?!

Nedavno smo imali priliku svjedočiti rijetkoj pojavi u našem društvu, gdje se građani iz dva entiteta udružuju u zajedničkim aktivnostima usmjerenim ka poboljšanju kvalitete života u Bosni i Hercegovini.

Grupa “Pravda za Davida”, ne samo da je svoje pristalice pronašla unutar Banja Luke, već i širom Republike Srpske, Federacije BiH i čitavog regiona. Ovih dana smo imali priliku svjedočiti snazi grupe kada su se u bastionu BH multikulturalizma, Gradu Tuzli, okupile pristalice “Pravda za Davida” iz Banja Luke i Tuzle.

Kao i na svim, sasvim legitimnim okupljanjima ove grupe, pristalice grupe su na miran i dostojanstven način glasno tražili pravdu za Davida i Dženana, ali i sve druge građane Bosne i Hercegovine, čiji roditelji i porodica čekaju da saznaju istinu o ubistvu njihovih najmilijih. 

Grupa “Pravda za Davida” je pokazala u Gradu Tuzli svu ljepotu i raskoš multikulturalizma, koji BiH ima, ali isto tako ovo okupljanje je bilo povod da neki stanovnici Tuzle demantuju decenijsko nastojanje ovog grada da bude multikulturalan.

Ono što raduje jeste da je većina tuzlanskih portala afirmativno Ili objektivno prenjela vijest o okupljanju članova grupe “Pravda za Davida” iz Banja Luke i Tuzle. Međutim, ono što je razočaralo jeste dobar dio čitatelja tuzlanskih portala, koji su svojim komentarima pokazali da ni Tuzla nije što je nekada bila. Pokazali su da među Tuzlacima postoji nezanemariv broj stanovnika, koji svoj nacionalizam i netrepeljivost iskazuju na društvenim mrežama.

Neumjesne komentare, koje ćete pročitati u nekoliko narednih redova smo preuzeli sa najčitanijih tuzlanskih portala ( Kameleon, Tuzlarije, Tuzlanski..). Upozoravamo čitatelje da sadržaj koji slijedi može biti uznemiravajući.

Jasmin Dajanović , uposlenik Termoelektrane u Tuzli (kako stoji na njegovom fejsbuk profilu) osporava postojanje Republike Srpske, koja je garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom na sljedeći način:

“Bruka, nek’ traži pravdu u tzv rs za koju se je borio….”


Zuhdija Hana Dogdić je na jednoj od vijesti o zajedničkom okupljanu grupe “Pravda za Davida” napisala da su (prim. Aut. stanovnici Tuzle) svjesno nesvjesni da podržavaju ubicu djece na Kapiji. Ovakvi komentari zabrinjavaju, naročito kada znamo da su usmjereni grupi koja se bori za pravdu momka rođenog 1997. godine (gotovo dvije godine nakon završetka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini)



Jedan od komentatora tuzlanskih portala bio je i Omer Mujčić, koji nije štedio riječi za građane koji su se okupili na Sonom trgu ovog četvrtka.


Zajednički profil Mirsada i Almine Ahmetović nije krio zabrinotost i nije štedio riječi:


Emir Peštelić, stanovnik Tuzle, okupljene Tuzlake je nazvao “Jugobalijama”, a imao je i svoj naziv za multikulturalizam u Tuzli. Uvjerite se u narednoj slici: 


U svojim komentarima, najoštriji, je bio profil pod pseudonimom Lillum Bosniacium (Bosanski ljiljan), koji je Srbe nazivao “Genocidašima”, a pritom je iskoristio mogućnost da uvrijedi izvjesnu Sabinu Dedić, koja je jedna od Tuzlanki i Tuzlaka ponosnih na vrijednosti ovog, ponajviše, multikulturalnog grada u Bosni I Hercegovini.


Nije da nismo navikli na slične komentare ispunjene mržnjom koji dolaze iz Federacije Bosne i Hercegovine ka stanovnicima Republike Srpske, ali nas zabrinjava da su čak i građani poslednjeg  bastiona multikulturalizma, suživota i želje za boljim i kvalitetnijim životom u BiH počeli pratiti ovaj trend. Sigurni smo da se velikoj većini stanovnika Grada Tuzla ovi komentari neće dopasti, ali moramo opstati u namjeri da održimo Tuzlu gradom koji ne pravi razlike po osnovu boje kože, imena, religije i nacije.

 

Autor: Slobodan Blagovčanin

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Djetinjstvo je kovačnica čovjeka

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog