Korupcija u BiH

“Sklonište” za stranačke kadrove – kako se zapošljavalo u Agrarni fond

U trebinjskoj Gradskoj upravi i sada je oko stotinu radnika viška, a u novoosnovane javne ustanove, uprkos obećanjima da toga neće biti, bez konkursa su zapošljavani mahom stranački kadrovi koji nisu bili dio viška gradske administracije.

Kada je osnovan, u trebinjski Agrarni fond iz Gradske uprave otišlo je oko deset radnika. Prema našim saznanjima, danas je u Agrarnom fondu, uključujući i Hercegovačku kuću, zaposleno više od 20 radnika, od čega je čak 11 agronoma. Zapošljavanje je, tvrde sagovornici “Direkta”, išlo stranačkim i rodbinskim vezama, mimo svih konkursnih procedura.

Do zvaničnih podataka o tome koliko je radnika i na koji način u međuvremenu zaposleno nismo uspjeli da dođemo, jer direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina, ni nakon dva mjeseca pokušaja da dogovorimo intervju nije želio da razgovara sa novinarkama “Direkta”.

Nova gradska vlast, sa, kako je sama navodila, namjerom da rastereti administraciju, osnovala je četiri javne ustanove i preduzeća u kojima je zaposleno oko 70 radnika. Tu su “Ekologija i bezbijednost”, o čemu je “Direkt” ranije pisao, zatim preduzeće “Radnik”, JU “Bazeni”, te “Agrarni fond”, a u postupku je osnivanje i JKP “Parking servis”.

Agrarni fond počeo je sa radom u martu 2017. godine, a prvobitna postava radnika bili su mahom ljudi Slavka Vučurevića, navodi naš izvor. Promjenom vlasti, nekolicina radnika promijenila je svoja politička opredjeljenja, a novi radnici primani su po partijskom ključu. Samo oko opštih izbora 2018. godine, navodi naš izvor, zaposleno je pet-šest radnika bliskih SNSD-u. Među njima zaposlena je i sestra trebinjskog odbornika Nenada Šarenca, te nekoliko aktivista SNSD-a, među kojima je i Pavle Telebak. Šarenac je prethodno napustio PDP, te postao nezavisni odbornik koji podržava aktuelnu vlast, nakon čega je dobio posao u Hidroelektranama na Trebišnjici.

Uposlenik Pero Jelačić, nakon zaposlenja u Agrarnom fondu, udaljio se od svoje stranke PDP-a. Inače, Jelačić je najprije bio u SDS-u, pa je prešao u PDP, da bi u mandatu Slavka Vučurevića dobio funkciju načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Trebinja. U PDP-u za „Direkt“ kažu da je Jelačić i sada njihov član, ali samo na papiru.

U Agrarnom fondu zaposlena je i supruga bivšeg PDP-ovog odbornika Neđa Ćebedžije, koji je, nakon što je napustio ovu stranku, zaposlen u Elektroprivredu Republike Srpske (ERS).

Zahvaljujući promjeni političke opcije, na mjesto direktora Agrarnog fonda došao je i Veselin Dutina, inače bivši predsjednik omladine SDS-a. Dutina se, kako saznajemo, krajem 2016. godine udaljio od te stranke, nakon što je na lokalnim izborima izgubio PDP-ov Slavko Vučurević.

Više izvora “Direkta” potvrdilo je kako je pred izbore direktor Veselin Dutina obavljao "informativne razgovore" sa pojedinom uposlenicima, kako bi utvrdio koliko koji zaposlenik može donijeti glasova SNSD-u.

Javne ustanove za partijske aktiviste

Lokalna opozicija i ranije je ukazivala na to da je osnivanje preduzeća neisplativo, te da se time nije dobilo ništa. PDP-ov odbornik Saša Borjan uvjeren je da iza osnivanja javnih ustanova i preduzeća stoji stvaranje prostora za zapošljavanje aktivista i simpatizera SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

“U pitanju su izmišljena radna mjesta, s jedne strane, jer je novi zakon o lokalnoj samoupravi onemogućio zapošljavanje u Gradskoj upravi, a s druge strane prebacivanje radnika iz GU u javne ustanove i preduzeća imalo je za posljedicu prividno smanjenje broja radnika u GU, jer je isto bilo praćeno ogromnim povećavanjima izdvajanja za bruto plate i naknade u tim ustanovama i preduzećima na teret budžeta Grada Trebinja”, kaže Borjan za “Direkt”.

Osnivanjem javnih ustanova i preduzeća, Grad Trebinje je smanjio broj radnika u administraciji, ali to ne znači da je gradski budžet rasterećeniji. Agrarni fond se finansira iz budžeta Grada Trebinja, a dio novca je obezbjeđen prihodima iz Hercegovačke kuće.

Za 2017. godinu iz budžeta Grada Trebinja Agrarni fond je dobio oko 350 hiljada maraka, da bi u 2018. godini dobio oko 390 hiljada maraka. U 2019. godini dobiće više od 370.000 maraka.

Kada se sabere broj radnika u Gradskoj upravi, broj radnika premještenih u nova preduzeća, te broj novozaposlenih, zaključuje Borjan, zbir prevazilazi broj radnika koji je bio prije dvije godine.

“Na plate u gradskom budžetu ne smije ići preko 30 posto budžeta, a oni su navodno smanjili broj radnika sa 344 na 230, a sa druge strane povećali broj zaposlenih u JU i izdvajanja za bruto plate, pa se praktično indeks nije promjenio ni u prethodna dva budžeta i dva prethodna rebalansa”, zaključio je Borjan.

Stav o ovome nismo uspjeli da dobijemo iz Gradske uprave, jer vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić ne odgovara na naše pozive i poruke, a na pozive niti zvanične dopise ne odgovaraju ni u pres službi. Iz kabineta gradonačelnika u više navrata poručuju da je gradonačelnik zauzet, a na pitanje kada možemo zakazati razgovor s njim, još prije deset dana kazali su – kada bude slobodan termin, pozvaćemo vas.

Dutina protiv “Direkta” iz principa

Isto je i sa rukovodstvom Agrarnog fonda. Više pokušaja da sa Veselinom Dutinom obavimo intervju bilo je neuspješno.

Iako kolege novinari sa Dutinom izjave dogovaraju telefonski, jednim pozivom, za “Direkt” je procedura komplikovanija. Prije više od dva mjeseca poslali smo zahtjev za intervju u Gradsku upravu, da bi, nakon što su iz GU odobrili Dutini da govori za “Direkt”, Dutina zahtjevao da pošaljemo pitanja. Kada je dobio okvirne teme o kojima smo željeli da razgovaramo, tražio je konkretna pitanja koja mu želimo postaviti. Kako bismo udovoljili svim njegovim zahtjevima, prije 12 dana poslali smo i konkretnija pitanja na adresu GU, međutim, odgovor nismo dobili ni od Dutine, ni iz pres službe Grada Trebinja. U jednom od svojih obrazloženja zašto ne želi da nam da intervju, iako ostalim kolegama vrlo lako i jednostavno izlazi u susret, Dutina kaže da nema sada "neku temu o kojoj bi se moglo razgovarati".

“Bez pitanja neću da razgovaram”, poručio nam je tada.

Kada smo ga posljednji put upitali zašto nam ne odgovara na upit i izbjegava intervju, Dutina je kazao da “nam iz principa neće dati nikakvu izjavu”.

“Poslije neugodnog razgovora, napali ste me što ja nekom neću da se javim. Ja se ne moram javljati. Tužite me, ali ja iz svog principa neću da vam dam izjavu, jer vi izvlačite riječi iz konteksta. Džabe šaljete upit”, kazao je u telefonskom razgovoru, te nam spočitao to što smo registrovani kao udruženje građana, a ne kao portal i da zato nije dužan da nam da izjavu.

Na naše pitanje ko je od portala registrovan kao medij i kako se to portal može registrovati kao medij, Dutina nije imao odgovor. Takođe, Dutina, prema sopstvenom priznanju, nije upoznat da je po Zakonu o slobodi pristupa informacijama od javnog značaja RS dužan da svakom građaninu odgovara na pitanja o svom i radu Agrarnog fonda.

Ovom prilikom Dutinu smo pitali da li je u Agrarnom fondu bilo stranačkog zapošljavanja, ali nam je rekao da "o poslu neće preko telefona".

 

Izvor: direkt-portal

 

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog