Frontal Blog Challenge

Zašto je svaki građanin BiH heroj!?

Život na ivici Balkana nosi velike rizike sa sobom, posebno ako dolazite iz države kao što je Bosna i Hercegovina, pa tako postoje razlozi zbog kojih će vas smrt mnogo brže i lakše naći i safatati baš na ovom geografskom području, nego bilo gdje drugo na svijetu.

Pa da počnemo:

1.  PROMAJA/PROMAHA – ovo je ubica broj 1! Promaja je posebna vrsta smrtonosnog  vjetra koja puše sa jedna strane prostorije na drugu, te kao takav već godinama hara našim prostorima i odnosi mnogobrojne živote. Legenda kaže da svačija majka poznaje tu jednu osobu kojoj su se usta okrenula jer je mokre kose bila zahvaćena promajom ili u najgorem slučaju obolila od upale mozga, te zatim umrla. Mlade generacije počinju polako da sumnjaju u ovu teoriju promaje, ali niko još uvijek ne smije da joj se izravno suprostavi i nemojte.  Što je sigurno, sigurno je.


2.  PRELAZAK ULICE NA PJEŠAČKOM  PRIJELAZU – ovo možemo okarakterisati kao ekstremni sport, koji otprilike izgleda ovako: sa velikom dozom opreza prilazite pješačkom prijelazu, pogledate nekih desetak puta u oba smjera, zatim ako ste baš, baš sigurni da nema automobila počinje šprint trka, gdje cilj predstavlja drugu stranu ulice. Nekada se zna dogoditi da vam vozač automobila stane na pješakom kako biste prešli ulicu, ali oprezno tek tada počinju problemi. U ovakvim situacija, koje su zaista rijetke (govorim iz vlastitog iskustva), treba da uradite slijedeće: prvo na par trenutaka buljite u vozača u automobilu, čekajući da vam svojom rukom da signal da je okej da mu prepriječite put svojim prelaskom ulice, kada to i učini potrebno je da sve vrijeme tokom prelaska ulice mu klimanjem glavom odajete zahvalnost, jer je pazite sad ovo uradio ono što je zakonom dužan uraditi svaki vozač.

3. UKRAST ĆE TE CIGANI – ova vrsta „smrti“ nažalost zahvata najmlađe članove našeg društva, djecu. Naime priče ide ovako: ako imate uslovno rečeno nestašno dijete, sve što je potrebo da biste riješili taj problem jeste da djetetu zaprijetite na sljedeći način: „ Ako ne budeš šlušao, ukrast će te cigani, napravit sapun od tebe i ostaviti na cesti da prosiš!“ . Vjerujem da ćete se svi složiti sa mnom da je ova odgajateljstva metoda baš „super“ i „učinkovito“ zvuči, a da pored toga ni najmanje „nije dikriminatorna“ i  uopšte kod djeteta već od malih nogu „ne stvara lošu“ sliku o drugom i drugačijima od njega. Pa „bravo“ za naše roditelje!

-Međutim, život u Bosni i Hercegovini je ipak vječan! Naime poslije smrti, koja je najčešće uzrokovana promajom, nude vam se slijedeće mogućnosti:

4.  AKO STA MRTVI I DALJE PRIMATE PENZIJU – veoma čest slučaj koji zahvata Balkanski poluotok, pa tako i u Bosnu i Hercegovinu, jeste postsmrtna penzija. Članovi porodice nakon smrti svoga bližnjega imaju običaj da smrt ne prijavljuju  narednih par mjeseci, kako bi penzija i dalje uredno dolazila na kućnu adresu ožaloćenog, ovo  se  vjerovatno događa jer naši narodi nose tradiciju vjerovanja egipatskih faraona da tek u zagrobnom životu su nam potrebni novac i bogatsvo. Pametan narod, mislimo na sve.


5. AKO STE MRTVI I DALJE GLASATE NA IZBORIMA – ako je vaš život zavšio, to ne znači da ste oslobođeni građanske dužnosti glasanja na izborima. Demokratija je ipak na prvom mjestu svakog stanovnika Balkana, te su tako veoma česti slučajevi gdje je zabilježeno da mrtvi glasaju na lokalnim izborima. Dok se živi svim silama trude da izbjegnu ispunjavanje građanske dužnosti, jer „nita se neće promijeniti mojim glasom“, a nažalost ovih zbog čijeg glasa se neće ništa promijeniti je mnogo više, od onih koji glasaju. Zato su tu naši mrtvi koji izgleda vrlo rado izlaze na izbore, glasaju te samim time određuju našu sudbinu.

-Možemo zaključiti  da čak ni smrt na ovom malenom poluostrvu pod nazivom Balkan nije obična stvar, tu se umire, ali se opet i vječno živi, moglo bi se reći da je život u Bosni i Hercegovini jedan veliki paradoks, građani koji se svakodnevno bore za smrtonosnim vjetrom ili činjenicom da mrtvi biraju vlast za njih svakako zaslužuju da budu okarakterisani herojima. Mali je broj ljudi na ovom svijetu koji bi se mogao nositi sa činjenicom da si malo mrtav, malo nisi, malo ćeš tek biti, a možda nećeš nikada, ali uvijek ti malo fali.

P.S. za vrijeme pisanja ovog članka sve vrijeme sam sjedila na promaji, pa dragi moj možda je ovo moj posljednji tekst ...


Autor: Mirela Biković

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Mladi iz Broda pokazuju da može bolje

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog