Društvo

Kakve veze Srbi imaju sa terorističkim napadom na Novom Zelandu?

Hrvatski istoričar i teolog Goran Šarić, na svojoj Fejsbuk stranici objavio je zanimljiv status o nedavnom terorističkom napadu na Novom Zelandu i njegovoj vezi sa Srbima.

Status prenosimo u cjelosti:

"U petak, 15.03. za vrijeme jutarnje molitve u dvije novozelandske džamije Brenton Tarrant je ubio pedeset ljudi. Osam godina ranije Anders Behring Breivik ubio je 77 ljudi Oslu. U tih osam godina Arapi i muslimani izvršili su brojne terorističke napade, nebrojna su silovanja bijelih žena od strane crnca u Americi i pljačkanja bijelaca u Južnoafričkoj republici. A opet, neko je te crnce doveo kao robove u Ameriku, neko je kolonizirao Južnu Afriku i izvršio agresiju na Afganistan, Irak i Libiju.

I Breivik i Tarrant su psihički bolesni. Iz Isusovog učenja niko normalan ne može iščitati nasilje. U islamu postoji đihad - sveti rat, u kršćanstvu okretanje drugog obraza. Krajnji cilj današnjeg islama je teokratska islamistička država u kojoj su kršćani ako uopće postoje građani drugog reda, krajnji cilj kršćanstva je kraljevstvo Božije. A Isus kaže: "Kraljevstvo Božje je u vama i ono je izvan vas." Kraljevstvo Božije nije mjesto ni društveno uređenje nego stanje svijesti.

Nekad islam nije bio ovakav kakav je danas. 10.02.1258. godine Mongoli su provalili u Bagdad, glavni grad Abasidskog Kalifata. Velika država nestala je u krvi stotina tisuća pobijenih muslimana, a rijeka Tigris crnila se od uništenih knjiga iz knjižnice kakvu je Evropa tada mogla samo sanjati, čuvene "Kuće mudrosti". Islam se nikad više nije oporavio, nikad više nije izrodio novog Ibn Sinu (Avicenu) jednog od očeva medicine, novog Nasirudina Tusia, osnivača trigonometrije ili novog Al-Jahiza koji je o evoluciji živih bića pisao tisuću godina prije Charlesa Darwina.

Čak i nakon toga u islamskim zemljama postojala su kršćanske crkve i kršćani. U kršćanskoj Evropi džamija i muslimana nije bilo. Bijeli Evropljani, katolici i protestanti porobili su pola svijeta. Kršćanstvo koje su u južnu Ameriku donjeli katolički konkvistadori ili u sjevernu Ameriku protestantski kauboji, bilo je odvratno. Indijanci su tog boga kojeg su im bljedoliki osvajači propovjedali ognjem i mačem nazivali "kršćanski bog smrti." Ali taj kršćanski bog smrti nije bio Bog svetosavlja, Nije bio Bog Slavena. Slaveni su prije Indijanaca i Indijaca i Afrikanaca i muslimana upoznali protestantskog i katoličkog boga smrti.

Bijela Evropa nestaje. Zapadnjaci žanju ono što su posijali. Francuzi su kolonizirali Alžir, a danas im je Alžir dosao u Pariz. Britanci su ubijali Pakistance, pa im je sada gardonačelnik Londona Pakistanac. Ali to nema nikakve veze sa Srbima. Nisu Srbi osmislili radikalni selafijski (vahabijski) islam i podvalili ga muslimanima, nego Britanci. Nisu Srbi ubili stotine tisuća Iracana radi nepostojećeg oružija za masovno uništenje nego Amerikanci. Srbi su prvi na udaru, kada zapad zapali vatru islamskog terorizma, kao što su bili prvi na udaru Osmanskog carstva koje nikad ne bi stiglo u Evropu, da zapadnjaci 1204. nisu opljačkali i uništili Carigrad. Zapad smrdi na licemjerje jer za njih je isti mudžahedin terorist ako drži odsječenu glavu američkog marinca, a borac za slobodu ako drži srpsku ili rusku glavu.

Brenton Tarrant je prije dvije godine posjetio Srbiju i ništa nije shvatio. Da je shvatio Srbe i svetosavlje, nikad ne bi izvršio taj masakr. Kao što ništa ne shvaćaju ni oni moroni iz Višegrada koji su se neki dan obukli u Bulajićeve četnike. Svetosavlje je univerzalni jezik ljubavi, mira i bratstva medju ljudima. To je borba za slabije, potlačene, za čast i ideale. U vjekovima turske okupacije nikad ni jedan Srbin nije ušao u džamiju i pobio 50 nevinih ljudi. Turci su stoljećima maltretirali Srbe, a nakon samo jednog rata, prvog balkanskog, Srbi su poručili Turcima da su sa njima sve račune izravnali.

Muslimani danas mogu birati između hazret (svete) Rabije iz Basre i Ibn Arabija ili Osame Bin Ladena i Al Bagdadija, američkih lutaka na koncu. I kršćani mogu birati između protestantskog materijalizma i pravoslavnog idealizma. U svakoj religiji postoje mistici i veliki učitelji koji su govorili univerzalnim jezikom ljubavi. I u svakoj postoje luđaci i fanatici.

Prije 800 godina veliki Rumi je rekao da voljeti znači doseći Boga. Prije 2000 godina Isus je rekao da je Bog ljubav. Prije 8 000 godina naši preci su znali da u ratu nikad nema pobjednika i da je ljubav jedino za što vrijedi živjeti. Slaveni nikad nisu vodili osvajačke ratove i dražli robove. "Život je ljubav" pisalo je na najstarijem natpisu pronađenom u Vinči. To su zapadnjaci i Tarrant trebali naučiti od Srba."


 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog