Intervju

Anja Gačić: Ljubav prema fudbalu sam naslijedila od svoje porodice!

Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener je i igra u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova, jedna je od četvoro djece koja će predstavljati BiH ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu.

“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” ustanovljen je 2014. kao jedna od nosećih programskih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Ovogodišnji završni Forum fudbala i prijateljstva biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici kad se održava finalni meč UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. 

Iskoristili smo priliku da sa Anjom porazgovaramo o tome koliko joj znači to što je ona jedan od predstavnika BiH u Madridu, odakle ljubav prema fudbalu ali i planovima u budućnosti.


FRONTAL: Kako si se odlučila da treniraš baš fudbal, što je priznaćeš na našim prostorima neobično jer se smatra da je fudbal sport za dječake? Odakle ta ljubav prema fudbalu i kakvi su bili tvoji počeci?

GAČIĆ: Ljubav prema fudbalu je baš oduvijek, otkad znam za sebe volim fudbal. Rođena sam i odrastam u porodici u kojoj se uvijek igrao fudbal i redovno pratio. Tako da sam tu ljubav prema fudbalu naslijedila od svoje porodice. Počela sam da treniram negdje sa 10 godina, mislim da je to bilo to, potvrdilo se da je to ono što mi dobro ide i što volim tako da, evo, sad se radujem svakom treningu i utakmici i trudim se da budem što bolja.

FRONTAL: Igraš u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima. Kakve su reakcije bile na početku i kome je tu teže, tebi sa dječacima ili njima sa jednom tako talentovanom djevojkom?

GAČIĆ: Na početku je bilo baš zanimljivo, jer sam jedina od djevojčica poslije upisa u Akademiju ostala da treniram. Možda je svima nama bilo malo neobično, kako sam sam bila jedina među dječacima. Lično, smatram da je njima malo napornije i teže iz razloga što se ja uvijek trudim da budem što bolja, a oni mi daju inspiraciju. Najvažnije je da se super slažemo, da se učimo fer igri, što imamo povjerenja jedni u druge i što kroz fudbal učimo dosta stvari koje utiču pozitivno na naše odrastanje.

FRONTAL: Izabrana si zajedno sa Slavkom Roguljićem, Lejlom Salihović i Samrom Osmanović za ambasadore BiH za globalni projekat „Fudbal za prijateljstvo“. Koliko ti to znači i kakva je bila reakcija kada si saznala da si izabrana da budeš jedan od predstavnika BiH u Madridu?

GAČIĆ: Znači mi baš puno. Bila sam vrlo iznenađena i uzbuđena što sam odabrana, što je ženski fudbalski klub Sloga iz Petrova u kome takođe igram, već toliko poznat, a i mi kao fudbalerke, posebno što  imamo i podršku našeg fudbalskog saveza koji mi daje podršku u svemu. Moram da kažem da sam za ovo saznala baš na svoj 14. rođendan i to mi je bio jedan od najljepših rođendanskih poklona ikad.


FRONTAL: Koji je tvoj omiljeni klub na domaćoj ali i svjetskoj fudbalskoj sceni?

GAČIĆ: Moj omiljeni klub, nakon ŽFK Petrova naravno, je Crvena Zvezda, a na svjetskoj fudbalskoj sceni najviše volim Real iz Madrida. 

FRONTAL: Za koji bi klub voljela zaigrati?

GAČIĆ: Voljela bih zaigrati za njemački ženski fudbalski klub Hofenhajm. Tamo sam već bila i vidjela uslove treniranja, zvali su me da igram, samo mislim da je možda zasad rano.

FRONTAL: Ko ti je uzor ili omiljeni fudbaler?

GAČIĆ: Moji uzori i omiljeni fudbaleri su Luka Jović i Cristiano Ronaldo.  

FRONTAL: Planovi u budućnosti kada je tvoja fudbalska karijera u pitanju i koje su to želje koje bi voljela da se ispune u tvojoj karijeri?

GAČIĆ: Svi moji planovi za budućnost imaju veze s fudbalom. Namjeravam da nastavim da treniram, igram i da uspijem kao fudbaler BiH reprezentacije i da ostanem u sportu do kraja zivota. Već sad treniram mlađe dječake u Akademiji fudbala Sporting u Tesliću, voljela bih da se oprobam i kao trener u ŽFK Sloga. Mislim da mi dobro ide treniranje, kao i igranje tako da vjerujem da ću sigurno uspjeti da ostvarim ove želje. 

 

Autor: Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog