Zanimljivosti

Impresivni spomenik s 440 pari cipela kao počast ženama žrtvama porodičnog nasilja (FOTO)

Kako bi skrenuo pažnju javnosti i solidarisao svijet, jedan turski umjetnik pronašao je način kako da oda počast svim ženama koje su izgubile svoje živote kao žrtve porodičnog nasilja.

Nasilje u porodici veliki je problem širom svijeta, a usmjereno je prije svega na ženske članove porodice koje trpe zlostavljanje koje se u nekim slučajevima završi smrtnim ishodom. U znak sjećanja na žene koje su svoj život izgubile na ovaj način, ali i kako bi podigao svijest o ovom globalnom problemu, turski umjetnik i grafički dizajner Vahit Tuna osmislio je umjetničku instalaciju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.



Vahit je okačio otprilike 440 pari ženskih cipela na dva umjetnička zida u istanbulskom kvartu Kabatas - po jedan par za svaku ženu koju je tokom 2018. godine ubio bračni partner.


 

Umjetničko djelo, koje u ljudima izaziva jezu, inspirisano je starim turskim običajem. Naime, u nekim dijelovima Turske uobičajeno je da se cipele preminulog objese o zid njegove kuće. Kako prenose turski mediji, tom idejom se vodio i Vahit kada je odabrao 440 crnih cipela s potpeticama koje simbolišu nezavisnost, prkos i žensku snagu.

 

 
Izvor: nationalgeographic.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog