Republika Srpska

Пуни радни стаж има тек сваки 12. пензионер

Од укупно 265.449 пензионера у Републици Српској, њих само 22.530 или 8,48 одсто остварило је право на пензионисање на основу пуног стажа осигурања у трајању од 40 година, показују најновији подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС.

Евиденције фонда директно указују на чињеницу да је тек сваки 12. пензионер провео цијели радни вијек радећи, што је далеко лошије стање у односу на земље Европске уније.

Разлог због којег Република Српска нема већи број корисника који су права пензијске чекове остварили на основу пуног стажа осигурања највише лежи у томе што су, како истичу у Фонду ПИО РС, ове просторе задесила ратна дешавања.

- Учешће великог броја осигураника у Војсци Српске и полицији, као и велики број погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату, рањавања, повреде и болести које су биле посљедица ратних догађаја знатно су утицали да немамо већи проценат корисника са пуним стажом осигурања, као што је то код развијених држава које нису имале ратне догађаје - казао је портпарол Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС Тихомир Јоксимовић.

Међутим, када је ријеч о пензијском стажу на основу којег се остварују права из пензијског и инвалидског осигурања, а који обухвата стаж осигурања и посебан стаж у двоструком трајању, односно, такозвани ратни стаж, тих корисника је 63.789 или 24,03 одсто од укупног броја пензионера у Српској.

Јоксимовић је навео да анализе Фонда ПИО РС показују да мушкарци у Републици Српској у пензију одлазе у просјеку са 28 година година стажа осигурања, а жене са 30 година.

У ФБиХ тај просјек и за мушкарце и жене је 30 година приликом пензионисања, док је просјечан број година стажа осигурања у моменту остваривања права на пензије у Словенији 39 година за жене и 37 за мушкарце.

Комшије Хрвати пензионишу се у просјеку са 34 године и шест мјесеци, а жене са 33 године и три мјесеца стажа, док је у Србији овај просјек 32 године за мушкарце и 29 година за жене.

Са друге стране, Македонија биљежи просјек стажа од 27 година и за мушкарце и за жене приликом одласка у пензију, а Црна Гора 30 година и девет мјесеци.

Веће пензије

Влада РС почетком јула ове године донијела је одлуку о ванредном повећању примања најстарије популације за два одсто, тако да најнижа пензија за пуни радни стаж износи 391,54 КМ.

Према тој одлуци, општи бод се усклађује од 1. јула, тако да се повећава за два одсто, а од истог датума ванредно се усклађују и пензије остварене до 30. јуна и повећавају за два одсто.

 

Извор: Глас Српске 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog