Kultura

Premijerom predstave "Što te nema" NPRS otvorilo 90. sezonu

Premijerom predstave "Što te nema" rađene po tekstu Marijane Aracki u režiji beogradskog glumca i reditelja Erola Kadića Narodno pozorište Republike Srpske otvorilo je sinoć vrata 90. pozorišne sezone. Predstava je bazirana na detaljima iz života čuvenog srpskog pjesnika Alekse Šantića i rađena je u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Mostara i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar.

Predstava "Što te nema" rađene po tekstu Marijane Aracki u režiji beogradskog glumca i reditelja Erola Kadića fokusirana je na zabranjenu ljubav velikog srpskog pjesnika Alekse Šantića i njegove sugrađanke Anke Tomlinović.

Ova inspirativna ljubavna drama poslužila je kao okvir za prikaz istorijskih neprilika koje su vladale u tadašnjem Mostaru sa posebnim osvrtom na ljudsku empatiju koja dominira cijelom radnjom.

Dilema svakog prosječnog gledaoca bila je da li će, i na koji način, pozorišno ostvarenje u trajanju od nešto više od jednog časa moći ponuditi cijelu jednu lepezu emocija, od suza i smijeha, tuge i bole, sjete i nadanja pa sve do najskrivenijih unutrašnjih damara po kojima je Šantićev raskošan pjesnički opus i te kako prepoznatljiv.

Iako je radnja ove sevdah drame fokusirana na tragediji jedne ljubavi, neminovno se nameće zaključak da je i ovaj put Šantić pod jednu "kapu" povezao Mostar, Banjaluku i Beograd.

Predstava "Što te nema" upriličena je povodom jubilarnih stotih po redu Šantićevih večeri poezije i prvi je koprodukcijski projekat tri teatra, Narodnog pozorišta iz Mostara, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U predstavi glume: Bojan Kolopić kao Aleksa Šantić, Ljiljana Čekić kao Aleksina majka, Ajla Hamzić kao Anka Tomlinović i drugi.

Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, kostimograf je Ivana Ristić, a za izbor muzike je odogovoran Erol Kadić. Prva repriza predstave je predviđena u subotu 19. oktobra sa početkom u 20.00 časova.

 

Izvor: Frontal/RTRS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog