Vijesti

Nezavisni ekspertski izvještaj će pomoći da se reforma pravosuđa vodi u pravom smjeru

Četvrti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je 5. i 6. decembra u Briselu.

Nakon predstavljanja glavnih nalaza Nezavisnog ekspertskog izvještaja o poboljšanju vladavine prava u BiH, članovi delegacije EU su istakli da će Izvještaj pomoći da se reforma pravosuđa provodi u pravom smjeru i izrazili spremnost da podrže sve aspekte implementacije preporuka.

Predstavnici EU očekuju da će prijedlozi novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i zakona o sudovima u BiH biti završeni sljedeće godine i ohrabruju vlasti u BiH da što prije usvoje revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Takođe su pozvali na jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina.

Predstavnici Evropske komisije su tražili da se ubrza priprema nove Strategije borbe protiv korupcije za period 2020.-2024. Naglasili su značaj uspostave institucionalnog okvira i profesionalizacije tijela za borbu protiv korupcije, a kao pozitivan primjer je naveden Kanton Sarajevo.

Od novih vlasti se očekuje sveobuhvatan pristup i preuzimanje odgovornosti za izradu strateških dokumenata za unapređenje i ostvarivanje ljudskih prava. Pozdravljena je odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju smrtne kazne u Republici Srpskoj.

EU je spremna pružiti tehničku pomoć u procesu usklađivanja zakonodavstva u BiH s evropskim standardima u oblasti slobode pristupa informacijama i slobode okupljanja i udruživanja.

Predstavnici delegacije BiH su, izmešu ostalog, izvijestili o provođenju Akcionog plana za jednakopravnost polova, te izmjenama i dopunama propisa o sprečavanju i zaštiti od rodnog nasilja. Istaknuto je da je za Evropsku komisiju zaštita ranjivih grupa iznimno važna, te da fokus djelovanja u BiH treba biti na dosljednom provođenju zakona.

Članovi bh. delegacije su upozorili da je zbog ogromnog priliva migranata situacija u BiH teška.

Predstavnici delegacije EU su apelovali da se, zbog prijetnje humanitarnom katastrofom, situacija mora urgentno rješavati, te je naglašeno da su sredstva osigurana, kao i stručna pomoć eksperata.

Razgovaralo se i o provođenju Strategije za integrisano upravljanje granicama i viznoj politici.

Na dnevnom redu sastanka je bilo riječi i provođenju strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, cyber krimala, trgovini ljudima, oružjem, saradnji u borbi protiv droge i zaštiti svjedoka. 

Četvrtim sastankom Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost kopredsjedavali su Michela Matuella, Opšta uprava Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i Igor Golijanin, Ministarstvo bezbjednosti BiH. 

Povezane vijesti:

Reforme potrebne kako bi se zemlja unaprijedila, a ne samo u okviru procesa pristupanja EU!

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog