Zanimljivosti

Klimatske promjene: Zbog čega izumiru bumbari

Bumbari nestaju širom Evrope, a naučnici kao razlog navode „klimatski haos“. Vjerovatnoća da se ovaj insekt nađe bilo gdje u Evropi i Sjevernoj Americi, opala je za trećinu od sedamdesetih godina, pokazuje analiza. Povećanje temperatura je dovelo do smanjenja broja bumbara, što je ozbiljnije nego što se mislilo, kažu naučnici.

Vjerovatnoća da se ovaj insekt nađe bilo gdje u Evropi i Sjevernoj Americi, opala je za trećinu od sedamdesetih godina, pokazuje analiza.

Povećanje temperatura je dovelo do smanjenja broja bumbara, što je ozbiljnije nego što se mislilo, kažu naučnici. Bumbari su ključni oprašivači mnogih sorti voća i povrća, kao i brojnih divljih biljaka.

Bez njih, neki usjevi mogli bi da propadnu, čime bi se smanjila količina hrane za ljude, ali i bezbroj drugih vrsta.

Neka prethodna istraživanja se pokazala da bumbari sele na jsever Evrope i sjever Amerike, „što se i očekivalo sa klimatskim promjenama“, kaže doktor Tim Njubold sa UCL-a u Londonu.

Njubold kaže da su naučnici sada po prvi put uspjeli da povežu izumiranje bumbara sa klimatskim promjenama.

Glavni istraživač Piter Soroj sa Univerziteta u Otavi kaže da je smanjenje broja bumbara je ozbiljnije nego što se mislilo.

„Povezali smo ovo sa klimatskim promjenama, odnosno sa ekstremnim temperaturama i klimatskim haosom koje promjene uzrokuju“, kaže on.

Bumbari pripadaju vrsti najvažnijih oprašivača biljaka. Dokumentovano je da nestaju zbog niza faktora – upotrebe pesticida, bolesti i gubitka staništa.

U novoj studiji, istraživači su pregledali više od pola miliona izvještaja o 66 vrsta bumbara napisanih između 1901. i 1974. godine i između 2000. i 2014.

Došli su do saznanja da se populacija bumbara naglo smanjila između 2000. i 2014. godine.

Ovi insekti su najugroženiji u južnim regionima – kao u Španiji ili Meksiku – zbog ekstremno visokih temperatura proteklih godina. Kolonije se sele u hladnije regione na sjeveru.

Džonatan Brajdl i Aleksandra van Rensburg sa Univerziteta u Bristolu su nalaze nazvali alarmantnim.

„Studija donosi sve veći broj dokaza za uzbunu, ukazuje na gubitke širom biodiverziteta i brzinu globalnih promjena koje su sada prešle kritične granice otpornosti ekosistema“, rekli su oni za magazin Nauka.

Postoji oko 250 vrsta bumbara na svijetu. Podaci Međunarodne unije za zaštitu prirode pokazuju da je izumiranje bumbara – uzrokovano brojnim faktorima poput bolesti, upotrebe pesticida i gubitka staništa – zabilježeno u Evropi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Aziji.

 

Izvor: BBC
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog