Društvo

The Pillars of Society

Kada otvorim novine ili gledam neke vesti - često pomislim na Georga Grosza (1893-1959), slavnog nemačkog slikara na čijim platnima je nabolje opisana atmosfera Vajmarske republike, Nemačke 20-ih godina, svega što je na kraju dovelo do 1933. i dolaska Hitlera na vlast. Groszova slika "Stubovi društva" (1926) prikazuje političare, tajkune, novinske izdavače, generale i sveštenike kako zajedno rade na istom cilju - otimanje novca od naroda.

Gotovo vek kasnije, Grosovoj kompoziciji dodao bih i politički korektnog NGO aktivistu koji se "bori" za "otvoreno društvo", prava manjina ili životinja a ništa nije bolji od generala, sveštenika ili tajkuna. Prizore sa Grosovih slika danas vidimo na press-konferencijama liderima nekih država koje su se do juče ponosile time da su "the land of the free and the home of the brave", da su kolevke parlamentarizma i savremene demokratije.

Talas populizma koji nas je zahvatio 2016. i izmešao se sa bujicom "fake news" fenomena - 2020. pridružio se cunamiju koji je doneo Covid19 - još više relativizovao sve etičke norme kojima su se do pre nekoliko godina - bar formalno rukovodili svetski političari, verski lideri i ugledni biznismeni.


Dok čekamo Georga Grosa 21. veka - ostaje nam da se nadamo kako ovi "stubovi društva" u našoj stvarnosti - neće dovesti do 1933.

 

Autor: Robert Čoban
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog