Republika Srpska

Угоститељи у РС пријете затварањем

Уколико на снази остану садашње мјере прописане за угоститељске објекте, многи од њих биће принуђени да обуставе пословање, а то би без посла могло оставити неколико хиљада људи и довести у питање егзистенције читавих породица.

Због важећих противепидемиолошких мјера, пословање кафића и ресторана у Републици Српској дупло је мање у односу на исти период прошле године. Хотели имају попуњеност 7 до 12 одсто, а туристичким агенцијама приход је пао више од 90 процената.

Откази за око 7.000 радника неминовни, упозорено је из Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске “Хорека”. Напомињу да је у угоститељству и туризму РС запослено 13.000 људи, а да заједно са добављачима тај број се повећава 40.000. Траже хитно ублажавање мјера.

Из Института за јавно здравство Републике Српске, ипак, одговарају да је здравље популације на првом мјесту.

“Једно од рјешења може бити смањење пореза и доприноса и ПДВ-а. Под постојећим мјерама немогуће је пословати”, рекао је Златан Татић, предсједник УО Удруге “ХоРеЦа”.

Један сто, који могу користити највише четири госта, мора бити смјештен у 13 м2 простора. То значи да у просјечан угоститељски објекат могу стати максимално три стола, што није довољно за одрживо пословање и покривање основих трошкова. Посебно у зимским условима, када баште не раде. Тако рачунају угоститељи, који све гласније негодују због противепидемиолошких мјера.

“Око 70 одсто туристичких агенција је угашено. Постојеће могу радити до Нове године, за даље ћемо видјети. Туристички ваучери су добро рјешење”, казао је Зоран Прерадовић, члан УО Удруге “ХоРеЦа”.

Но, епидемиолози одговарају да је здравље грађана на првом мјесту. Ширење вируса мора се држати под контролом, а управо су угоститељски објекти означени као мјеста са којих се најлакше и најчешће шири зараза. У Институту кажу да могу угоститељима појаснити мјере, али њиховог ублажавања неће бити.

“Што се тиче самог ублажавања било које мјере, то мора бити добро аргументовано са искуствима земаља из окружења или свијета или са искуствима земаља које се поткрепљују упутствима СЗО”, истакао је Бранислав Зељковић, в.д. директор Института за јавно здравство РС.

“Знамо које су то ситуације у којима се болест највише шири, то су затворени простори, непрозрачени, гдје се гласно говори, гдје се пјева. То су ситуације гдје се вирус може лако пренијети и на дистанцу већу од два метра”, нагласила је епидемиолог Јела  Аћимовић.

Док власници угоститељских објеката све гласније подсјећају да Република Српска, једина у региону од почетка пандемије не дозвољавала отварање свадбених салона и ноћних клубова, из Инспектората РС најављене су појачане контроле угоститељских објеката који имају дозволу за рад уз обавезно поштовање противепидемиолошких мјера. Но, уочи званичног почетка изборне кампање, угоститељи су у Бањалуци још једном презентовали проблем и власти и опозицији. Ако не услиједе рјешења постигнута дијалогом, спремни су на протесте, тужбе, затварања.

 

Извор: БХРТ
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog