Frontal Blog Challenge

“Knjige su dosadne“- kako nagovoriti djecu da čitaju knjige?

U vremenu Instagrama, Facebooka i PC igrica izuzetno je teško nagovoriti djecu da čitaju knjige. Vrlo rijetko ćemo čuti i vidjeti da dijete, uzrasta između 5 i 15 godina, svojevoljno izabere knjigu umjesto mobitela, tableta, kompjutera, džojstika i sl.

No krivica se ne može pripisati isključivo tehnologiji. Veliki dio odgovornosti snose i roditelji koji svjesno ili nesvjesno vlastito dijete guraju u svijet društvenih mreža sa velikim postotkom neprimjrenog sadržaja za uzrast djeteta. Sva čuda savremene tehnologije „guraju“ u ruke djece kako bi ih zabavili, pa se nakon izvjesnog vemena kaju i žale kako djeca ne vole i ne žele čitati.

U nastavku je 5 savjeta kako nagovoriti djecu da čitaju knjige, a nastali su na osnovu tekstova na linkovima ispod.

 

1. Dijete stiče navike gledajući i oponašajući najbližu okolinu

Važnije od riječi jesu djela. Ljubav prema čitanju najlakše ćete potaknuti vlastitim primjerom.


burst.shopify.com

 

2. Tehnologija treba i može biti iskorištena za poticanje ljubavi prema čitanju

S obzirom na velike prednosti i mogućnosti koje pružaju tehnologija i internet, treba ih iskoristiti i za motiviranje djece. Vrlo lako možete pokrenuti neki vlog, recimo, i snimati dijete dok čita odlomke iz knjige ili iznosi kratke dojmove o pročitanom djelu. Na taj način dijete će se zabaviti, ali zadovoljiti potrebu i želju za korištenjem društvenih platformi.

 

3. Dijete ima vlastite želje koje treba saslušati i poduprijeti

Vrlo često roditelji prave greške potencirajući da dijete čita samo jedan književni žanr, samo jedan književni rod ili knjige sa tematikom koja je po uvriježenom mišljenju dostatna za uzrast djeteta. I time postižu upravo suprotan efekt. Zato, slušajte dijete i dozvolite da samo bira teme i žanrove.

 

burst.shopify.com

 

4. Na nagrađujte dijete zbog čitanja

Nagrade mogu mnogo pomoći pri motiviranju djece, no to ne treba prečesto koristiti. Za primjer neka vam posluže sve silne igrice u kojima se skupljaju određeni bodovi, osvajaju nagrade i slično. Djeca se vrlo brzo zasite takvih stvari. Naučite ih da uživaju u čitanju radi zabave same.

 

5. Spojite čitanje sa nekom igrom

Da biste pokazali djetetu da je čitanje zabavno i korisno, povežite to sa nekom igrom. Igrokazom, naprimjer. Napravite maske, kostime i odglumite nešto iz pročitanog djela.

 

Izvori:

https://www.skolskiportal.hr/clanak/6804-kako-potaknuti-djecu-da-citaju-vise-knjiga-i-uzivaju-u-tome/

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/5-nacina-kako-potaknuti-dijete-da-zavoli-knjigu---382047.html

 

Autor: Dženedina Mušanović

#FrontalBlogChallenge

  

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

 

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

Povezane vijesti:

Top 5 savjeta predsjedniku da osigura prisustvo zastave Republike Srpske u predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a da ne krši Ustav BiH:

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog