Frontal Blog Challenge

Razvijen kao albanski turizam? Savjeti sa albanskih plaža

Unazad poslednjih 10 godina, turizam u Albaniji je u naglom porastu. Sve više ljudi iz naše države i regiona se odlučuje da svoj godišnji odmor tokom ljeta provede na jednoj od brojnih albanskih plaža.

Drač, Saranda, Vlora i Ksamil su samo neka od mjesta gdje naši turisti odsjedaju. Međutim, mnogi koji još uvijek nisu posjetili Albaniju, sa razlogom se pitaju –  Šta mogu očekivati od nekada najzatvorenije države u Evropi, države kojom je vladao Enver Hodža i izgradio preko 300 000 bunkera?!

Pogled sa jednog od hotela u Draču na plažu (Fotografija autora, juli 2018.)

Savjeti velike većine članova “fejsbuk grupe”, Savjetnik za putovanja, jesu da prije polaska na put zaboravite sve predrasude o Albaniji. Kroz izuzetno interesantne diskusije, članovi grupe najčešće mogu da dobiju sljedeće informacije:

“Mnogo za malo novca”
“Ne brinite plaža je čista. Također i more!”
Riba je svježa i brutalno dobra, a cijene smiješno niske.

“More je prečisto, plaze su divne, a centar svijetli k’o Las Vegas. Najviše sam fascinirana hranom i ljubaznošću.”

U poređenju sa drugim turističkim ljetovalištima cijene hrane su prihvatljive. U hotelu se može jesti za 7-8 eura (oko 15 KM) po osobi. U okolnim restoranima cijene su i niže. Cijena, primjerice, kafe na plaži je oko 80 albanskih leka ili oko 1,2 KM, supa je 250 leka (oko 3,5 KM), a solidno glavno jelo se može dobiti za otprilike 750 leka ili 12 KM. 

Da u Albaniji možete dobiti maksimalni doživljaj za mali novac, prenosi i BH portal BUKA:

“Cijene hrane u supermarketima je povoljna. Tako koka-kola u limenci košta oko 60 do 100 leka, flaširana voda od 1,5 litara 50, hljeb 60... Ukoliko rezervirate mjesto u hotelu, ležaljke su besplatne, a hoteli uz obalu imaju svoje plaže.”


Cijena kafe u hotelu na plaži sa 4* - Ispod 1 Konvertibilne marke (Fotografija autora, jun 2018.)

Britanski portal TELEGRAPH.CO.UK se pita da li je Albanija naredna velika destinacija za ljetovanje u Evropi.

Albanija, sa svojim kontrastima, je država za koju se gotovo nije čulo – uprkos činjenici da izlazi na 362 kilometra plaže. ¸Albanija je država koja ima izlaz na dva mora. Na sjeveru Jadransko, a na jugu izlazi na Jonsko more – koja se sudaraju u zaljevu Vlore. 

“Albanija je već fascinantna država za posjetu – Tirana je sve više kosmopolitski grad, dok bi bogatstvo drevnih arheoloških nalazišta u zemlji (poput Apolonije i Butrinta) gotovo da mogu parirati Italiji.”


Pravoslavna crkva u centru Tirane (Autorska fotografija, juli 2018.)

Na čistoće albanskih plaža i ljubaznost ugostitelja, nisu ostali ravnodušni ni u redakciji srbijanskog Blica, koji nam prenosi utiske zadovoljnih turista iz Srbije.


Plaža na poluostrvu Karaburun, blizu Vlore (Autorska fotografija, avgust 2018.)

Srednoviječni bračni par, koji nije krio svoje oduševljenje, već razmatra da svoju ušteđevinu uloži u nekretnine na albanskoj obali. Ubjeđeni su u ogroman turistički potencijal i vjeruju da će Drač postati top destinacija narednih godina.

“- Toliko smo oduševljeni morem, dugom peščanom plažom, dobrim ljudima da već razgledamo ponude u agencijama za nekretnine kako bismo kupili stan.”

Iz istog izvora saznajemo da državljani sa juga Srbije, koji su svoje odmore provodili prethodnih decenija u Grčkoj i Crnoj Gori, nisu se pokajali što su se odlučili za ljetovanje u Albaniji. Naročito ističu cijenu, plaže I gostoljubljivost.

“Domaćii su veoma ljubazni, gostoljubivi  i predusretljivi. Cene aranžmana primerene su našem standardu. Letovanje u sopstvenoj režiji košta nas ukupno 1.000 evra. Verovato i iduće godine odlazimo u Albaniju”


Hadži-Alijina pećina, poluostvo Karaburun (Autorska fotografija, avgust 2018.)

Iako nam je tek decembar na pragu, vjerujem da mnogi razmišljaju gdje će provesti naredno ljeto. Ovoga puta, naša je preporuka Albanija – neotkriveni biser Jonskog i Jadranskog mora sa nepreglednim plažama punim srećnih turista i ljubaznih domaćina!


Vidimo se u Draču!


Autor: Slobodan Blagovčanin

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Grčki jogurt: Osvježavajući izvor proteina u svakodnevnoj ishrani


 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog