Vijesti

Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo

U posljednjem broju Službenog lista Kantona Sarajevo objavljena je informacija o izboru Danijele Kristić (Narod i pravda) za predsjedavajuću Skupštine tog kantona.

Objavljena informacija se odnosi na odluku o promjeni predsjedavajućeg, jer je tu funkciju do pred kraj decembra obavljao Elmedin Konaković. Ipak, u međuvremenu je na Kolegiju čelništva Skupštine došlo do prekompozicije pa je umjesto Konakovića dogovoreno da nova predsjedavajuća bude Kristić.

Kolegij čine predsjedavajući klubova naroda u Skupštini (Elmedin Konaković - Bošnjak, Danijela Kristić - Hrvatica, Smiljana Viteškić - Srpkinja i Vibor Handžić - Ostali).

Konfuziju u cijeli proces unijela je odluka nove najavljene većine u Skupštini KS, koju predvodi SDA, koja je na vanrednoj sjednici 26. decembra za predsjedavajućeg Skupštine izabrala Mirzu Čelika, a ranije su ga izabrali i za predsjednika Kluba Bošnjaka.

Od tada je na snazi mini kriza u zakonodavnoj vlasti Kantona Sarajevo pa postoje de facto dvoje predsjedavajućih Skupštine. U međuvremenu su klubovi Hrvata i Ostalih uložili vitalni nacionalni interes na izbor Čelika pa je cijela politička situacija još više zakovana.

Ipak, objavom u Službenom listu evidentno je da je prema zakonu Kristić zvanično nova predsjedavajuća Skupštine, a do kada će to biti tako ostaje da se vidi, u zavisnosti od razvoja situacije s novom većinom.

Treba podsjetiti da Kanton Sarajevo još nije usvojio ni budžet, a ni odluku o privremenom finansiranju za 2020. godinu, a ukoliko se to ne usvoji do kraja ovog mjeseca zaposleni u javnim institucijama Kantona Sarajevo za januar neće primiti platu.

Za 16. januar je zakazana sjednica Skupštine na kojoj bi se trebao izglasati datum o nepovjerenju Vladi KS koju predvodi Edin Forto (Naša stranka).

Povezane vijesti:

Konaković više nije predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

 

Izvor: klix.ba

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog