Pandemija je promjenila tok života, narušila ekonomije brojnih država. Zatvorene su granice, zelene pijace. Proizvođači hrane upozoravaju da propadaju zalihe hrane, prenosi Bi-Bi-Si.
Kako pandemija utiče na lanac snadbjevanja hranom širom svijeta?
1. Proizvodnja mlijeka
Kako su kafići i restorani širom svijeta zatvoreni, prekomjerna ponuda mlijeka je samo jedna od nus pojava pandemija.
Udruženi proizvođači mlijeka u Americi procjenjuju da će na dnevnom nivou morati odbaciti oko 14 miliona litara zbog poremećenih lanaca snadbjevanja.
U Ujedinjenom Kraljevstvu je slična situacija, pa su tamošnji farmeri zahtjevali pomoć od vlade.
2. Propali usjevi
Zatvaranje zelenih pijaca i odlazak ljudi u izolaciju uticao je i na poljoprivredu. Neki proizvođači su pokušali da održe posao tako što su snadbjevali obične kupce, ali promjena na tržištu potrošnje i prekomjerne zalihe koje propadaju su i dalje problem.
3. Premalo radnika
Pored prevelike ponude i poteškoća u usmjeravanju prema maloprodajnim potrošačima, poljoprivrednici se takođe susreću sa problemima zbog nedostatka radne snage.
Samoizolacija i socijalno distanciranje pokazali su se kao usješne mjere, ali zbog zatvaranja granica porećen je međunarodni protok radne snage.
Prošle nedjelje, Njemačka je napravila izuzetak, otvorila granice i omogućila ulazak hiljadama rumunskih i poljskih radnika, kao bi pomogli u proljećnoj žetvi, naročito u berbi jagoda i šparogi.
U Velikoj Britaniji je pokrenuta kampanja "Nahranimo naciju", kako bi se ohrabrili radnici, uklonili nedostaci i izbjeglo propadanje hrane.
4. Promjena potrošačkih navika
Pandemija je promjenila način kupovine. Povećala se potražnja za brašnom, praškom za pecivo, germom.. Ljudi u izolaciji su se okrenuli kuvanju.
U Francuskoj, stanovništvo kupuje organske proizvode više, da li zbog želje za zdravijom ishranom ili zato što kupuju u lokalnim prodavnicama, Francuzi na ovaj način pomažu proizvođačima hrane u svojoj državi.
5. Zalihe stoje neiskorišćene
Vlasnici pabova, barova i kafića su zabrinuti zbog zaliha piva, koje će, nakon što se zabrane ukinu, propasti. To će značiti velike finansijske gubitke.
Ipak, za neke proizvođače nije sve tako crno. U Sjedinjenim Američkim Državama uočena je velika potražnja sa sokom od pomorandže, pa su to dobri vijesti za uzgajivače ovog voća u Brazilu i Floridi.
Frontal/A.G.

