U finansijskim problemima je 12,6 odsto
analiziranih ugostiteljskih objekata. U januaru 2020, prije pandemije, u
opasnosti od bankrota bilo ih je 10,7 odsto, odnosno 12.662.
Ugostitelji u Berlinu su posebno
pogođeni. Prema Krifu, reč je o 16,5 odsto objekata. Najmanji rizik od
nelikvidnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Porajnju-Falačkoj, na
jugozapadu zemlje, gde je pogođeno 10,5 odsto ugostiteljskih objekata.
Njemačko ugostiteljstvo se još nije
oporavilo od pandemijske krize. U septembru ove godine promet je bio za
12,6 odsto manji nego istog mjeseca 2019, naveo je u četvrtak Savezni
zavod za statistiku. Čak i u poređenju sa septembrom prošle godine,
promet je bio 0,2 odsto manji.
Naročito jako su pogođeni barovi, čiji
je promet pića za četiri godine opao za 34,5 odsto. Restorani,
gostionice i kafići su u istom periodu zabilježili pad od 8,1 odsto.
Sa opadajućim prometom smanjuje se i
broj zaposlenih. U septembru je bio četiri odsto viši nego prethodne
godine, ali 6,7 odsto manji nego tokom 2019, prije krize.
Dok se bore da pronađu radnike, kojih od
pandemije naročito manjka, ugostitelji retko mogu da ponude dobru
zaradu. Tačno polovina zaposlenih u ugostiteljstvu je u oktobru 2022.
radila za niske plate.
U čitavoj privredi je udio nisko plaćenih poslova bio čak 15,2 odsto.
Zbog više kriza čiji se efekti prepliću,
u gastronomiji je neko vrijeme na snazi umanjena stopa PDV-a od sedam
odsto. Međutim, tako će biti još do kraja godine. Od 2024. treba da se
primjenjuje redovna stopa od 19 odsto.
U Krifu navode da to može da poveća broj bankrotiranih firmi.
“U narednoj godini, bankroti u ugostiteljskoj branši će nastaviti da rastu“, rekao je Frank Šlajn, generalni direktor Krifa.
Izvor: capital.ba

