Placebo efekat alkohola ne čini ljude samo manje suzdržani i
sklonim majmunisanju. Ono može da vam naruši sjećanje i rasuđivanje, takođe. Grupa
studenata 2003. godine na Novom Zelandu je prevarena tako što su misli da je
tonik i limeta koju piju u stvari votka. Vrlo uvjerljivo to je prezentovano u
lažnim votka flašama u dotičnom baru. I gle čuda, ne sumnjajući ništa ovi
sudenti su lako povjerovali u lažnu informaciju i imali su ozbiljnih problema
da se sjete događaja, dok oni kojima je rečeno da su pili tonik nisu imali
takvih problema.
Suze viskija, čudovišta bijelog vina
Svako ima neko piće koje izbjegava bilo da ga čini ludim ili
tužnim. Ne trebamo reći da je džin na primjer nepopularni izazivač suza. Ali
prema biologičarima, a oni će vam reći da aktivni satojak – etanol –čini isti
posao, bez obzira na izbor pića. Jedina razlika jeste u koncentraciji etanola,
koliko lako se apsorbuje, kako se konzumira i od vaših ličnih očekivanja. Tekila
može da oslobodi vašeg unutrašnjeg boksera, ali ako pijete bilo koje jako piće
u ritualnim šotovima, gdje svako navija za vas, dobre su šanse da ćete se
ponašati ludo na ovaj ili onaj način.
Doduše, ne postoji velika količina empirijskih dokaza na ovu
temu. Da bi dobili sredstva, istraživači nastoje da predstave potencijalnu
korist za društvo ili da istraživanje može biti komercijalno. Pored toga,
ljudima od nauke ne treba mnogo da budu ubijeđeni da je alkohol, alkohol, alkohol.
Međutim 1970. godine istraživači su poredili efekte votke i burbona na
alkoholičarima koji su držani zajedno 18 dana. Učesnici su pili burbon devet
dana, a zatim votku devet dana. Rezultat je pokazao da nema značajne razlike u
ponašanju. Subjekti su konzumirali
jednake količine svakog pića, i oba su ih u prvo vrijeme činila više
socijalizovanim, prije nego što bi uplovili u anksioznost, depresiju i neprijateljstvo.
Većina je pod dejstvom postajala grubo psihotična, uvidjeli su istraživači.
Zato slijedeći put kad se budete razmišljali da li uzeti burbon ili votku,
možete samo da bacite novčić.
Ali čini se zato da šareno obojena pića čine ljude više
pijanim. Eksperimentalni psiholog sa Oksforda Čarls Spens podsjetio nas je na dokument
tima sa Sauthempton Univerziteta iz 1997. godine koji je otkrio da kada ljudima
damo nepoznato piće oni postaju više pijani, ne uspjevajući da ispune zadatke
kao što su traženje riječi, za razliku od drugih ispitanika koji su pili pivo
iste jačine.
Različita pića, različiti mamurluci
Vina, pivo i žestoka pića sadrže i druge hemikalije pored etanola. One utiču na to kako se osjećamo, ali neka od njih su toksična i odvešće
vas do goreg mamurluka, prije nego što će nas jedno odnijeti da plešemo vrlo
dobro ili nas stvoriti boljim igračem za bilijarom. Da tu je uvijek absint,
koji sadrži psihoativni sastojak "thujone" ali u vrlo malom iznosu ustvari.
Jeftina vina, prema poznavaocima, obično u sebi sadrže razne
vrste smeća i pružaju vam nezaboravnu glavobolju. I izreka po kojoj tamnija
pića (viski, pivo, crveno vino) čine da se osjećate gore naredni dan mogla bi
biti istina: ova pića obično sadrže višesrdonih nusproizvoda iz procesa
proizvodnje koja često doprinose ukus napitka.
Jedan od tih nusproizvoda koji zaslužuje posebno pominjanje
jeste metanol, koji je sličan etanolu, samo više otrovan i često ga ima puno u
brendiju, portu i nekim vinima. Metanol se ne može preraditi u organizmu, dok
se etanol očisti iz sistema, jer enzimi koji ih procesiušu stavljaju etanol u
prioritet.
"Metanol se samo
vrti u krug u vašem tijelu dok se na kraju konvertuje u formaldehid i mravlju
kiselinu, koje su neurotoksini." On će učiniti da loše osjećate. Metanol
se smatra sigurnom ako ispod 200mg po litru. "Ali ponekad gotovo je tom
nivou", kaže doktor Korder.
Puno ljudi tvrdi da je najgori mamurluk od šampanjca. To je
vjerovatno zato što ga često popijemo na brzinu na prazan stomak na početku
zabave, osjećajući uzbuđenje.
Postoji, međutim, neki dokazi da je vas napije brže. Beri
Smit, profesor filozofije koji je na čelu Centra za proučavanje čula na
Univerzitetu u Londonu i piše o vinima ističe teoriju da mjehurići izazvaju
pilorusu ventil, koji isušuje stomak kada se napuni, da se otvori čak i kada
nije pun. Ne apsorbuje se mnogo alkohola u stomaku, dok 80% dobija sistem preko
crijeva.
Ali jedna je istina, ako imate teški mamurluk ili ste
izbrisali cijelo sjećanje na novogodišnju noć, to je bilo vrlo jednostavno,
zato što ste bili pijani. Zar ne?
izvor: theguardian.com

