Vijesti

Dodik: Naša pomoć i podrška su na raspolaganju i Federaciji BiH

"Apelujem za više odgovornosti, a naša pomoć i podrška su na raspolaganju i Federaciji BIH", kazao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog pojave virusa korona u Republici Srpskoj uvedeno je vanredno stanje, dok je u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće. Donesene su brojne mjere i zabrane u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa ali prethodnih dana je bilo očigledno da ipak ne postoji dovoljno preventivnih mjera na teritoriji cijele BiH.

Srpski član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik komentarišući situaciju i preventivne mjere vezane za suzbijanje virusa korona u Federaciji BiH kazao je da je neophodno da se poštuju ista pravila na cijeloj teritoriji BiH.

"Svakodnevno sam uključen u aktivnosti na borbi protiv virusa korona u Republici Srpskoj. Ali čini mi se da još uvijek sve institucije u BiH a posebno u Federaciji nisu svjesne ozbiljnosti situacije u kojoj se cijela BiH nalazi. Ili bar nisu bile svjesne do juče.

Institucije Republile Srpske, a posebno Grad Banjaluka već više od 15 dana vode veliku borbu da identifikuju žarišta virusa i zaustave dalje širenje. Evidencija koja se vodi na ulazu u BiH nije dovoljna ako se ne poštuju ista pravila na cijeloj teritoriji BIH, ako se međuentiteska linije prelazi svakodnevno bez poštovanja mjera izolacije, ako u nekim gradovima i naseljima u Federaciji BIH rade tržni centri i ugostiteljski objekti", kazao je Dodik.

On je istakao da je u interesu svih građana Federacije BIH da se pridržavaju uputstava kakva već postoje u Republici Srpskoj.

"Univerzitetsko klinički centar Banjaluka i Grad Banjaluka već imaju dosta iskustva sa koronavirusom i pozivam sve gradove, opštine i bolnice iz Federacije BIH da im se obrate za savjet ili da slobodno prepišu uputstva i pravilnike koje su donijele nadležne instutucije u Republici Srpskoj. Naša pomoć je svima na raspolaganju. Ovo je vrijeme u kome trebamo zaštitii živote svih građana, posebno onih ugroženih i zaraženih, vrijeme u kome svi moramo biti solidarni ali i odgovorni i slušati uputstva zdravstvenih institucija", kazao je srpski član Predsjedništva BiH i dodao:

"Ovo je dobronamjeran apel i molba da svi pokažu više odgovornosti, kako institucije tako i građani koji moraju poštovati pravila samoizolacije i zabrane okupljanja, ukolilo želimo da što prije dobijemo ovu bitku a vjerujem da to svi želimo."

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog