Svijet

Austrija popušta s mjerama, od danas ponovo otvorene prodavnice

Hiljade prodavnica širom Austrije otvoriće se danas jer Austrija postaje jedna od prvih zemalja u Evropi koja će popustiti mjere zatvaranja zbog koronavirusa.

Austrija je rano zatvorila škole, kafiće, pozorišta, restorane, prodavnice i druga mjesta okupljanja, prije otprilike četiri sedmice. Javnosti je rečeno da ostanu kod kuće i rade od kuće ako je to moguće.

Zahvaljujući preduzetim mjerama, situacija se dosad odvijala relativno dobro, zabilježeno je ukupno 368 smrtnih slučajeva, svaki dan manje od nekih većih evropskih zemalja. Dnevni porast potvrđenih slučajeva je nizak, a hospitalizacije su se stabilizovale.

"Ekonomski, takođe, želimo da izađemo iz ove krize što je brže moguće i borimo se za svako radno mjesto u Austriji", rekao je kancelar Sebastijan Kurc.

On je prošle sedmice predstavio plan za ponovno otvaranje dijelova privrede, počevši od trgovina do 400 kvadradtnih metara, te centre za kućanstvo i vrtove.

Nakon njih, od 1. maja slijede tržni centri, veće trgovine i frizerski saloni. Restorani i hoteli mogli bi se postepeno ponovo otvoriti od sredine maja, rekao je Kurc.

I dalje ostaje na snazi ograničen broj kupaca u radnjama, održavanje socijalne distance te kupci moraju nositi maske za lice.

Svjetska zdravstvena organizacija je u petak pozvala na oprez, rekavši: "Ukidanje ograničenja mogu dovesti do smrtonosnog ponovnog porasta", prenosi Rojters.

 

Frontal/D.S.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog