Svijet

Najbogatiji čovjek na svijetu leti u svemir (VIDEO)

Džef Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu "Nju šepard" u istorijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

Američki milijarder će u 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu poletjeti iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.

Prije devet dana, njegov veliki konkurent Ričard Brenosn obavio je uspješno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije "Virdžin galaktik", ali će Bezos dostići veću visinu - 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Voli Fank /82/ i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen /18/, kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.



- Uzbuđen sam, ali ne i nervozan. Vidjećemo kako ću se osjećati kada budem vezan u sjedištu - rekao je Bezos stanici "Foks".

On je dodao da su posada i raketa spremni i da svi imaju dobar osjećaj o predstojećem letu.

Fankova je bila dio grupe "Merkur 13" i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji "Blu oridžin". On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu. Njegov otac je šef kompanije za investiconi menadžment "Somerset kapital partners".

Bezos je osnovao "Blu oridžin" 2000. godine, a "Blumberg" procjenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog