Region

Kovač: Na svečanost povodom Dana Republike Srpske išao sam u svojstvu ministra, bila mi je čast

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je da je prisutvovao svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u svojstvu ministra i da je poziv dobio od predsjednika Milorada Dodika.

- Povodom različitih medijskih interpretacija u vezi prisustva svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, želim da pojasnim da sam poziv od predsjednika Milorada Dodika dobio u svojstvu ministra pravde u Vladi Crne Gore, te da sam u tom svojstvu i otišao - rekao je on za podgorički Dan.

Kovač je naglasio da mu je bila čast da poslije 25 godina sa kolegom, crnogorskim ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem bude prvi funkcioner izvršne vlasti koji je prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja navedenog praznika, prenio je CdM.

Kovač je podsjetio da je Republika Srpska i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku, i da stoga smatra da ničim nije ugrozio ili doveo u pitanje teritorijalni integtitet BIH niti narušio prijateljske odnose sa crnogorskim susjedima.

- Tačno je da ova posjeta nije prošla uobičajenu proceduru u vidu usvajanja platforme na sjednici Vlade, kao što je i tačno da je Ustavni sud BiH osporio navedeni datum za obilježavanje, ali je takođe, činjenica da se taj dan i dalje od strane vlasti Republike Srpske i stanovništva doživljava i tretira kao istorijski događaj koji treba i vredi obilježiti - istakao je Kovač.

Iz Vlade Crne Gore ranije su saopštili da nisu razmatrali posjetu i prisustvo Kovača i Damjanovića na svečanosti u Banjaluci 8. januara povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Odlazeća ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turkovića uputila je ranije danas protestno pismo predsjedniku crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, zbog prisustva ministara pravde i finansija na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog