Naša posla

Zračenje u Tuzli i okolini čeka više od stotinu oboljelih ljudi

Više od stotinu ljudi s područja Tuzlanskog kantona čeka zračenje ili radioterapiju i vjerovatno je neće dobiti na vrijeme.

S ovom dinamikom zračenja pouzdano znamo da neće biti ozračeni u optimalno vrijeme u roku od dva mjeseca nakon dijagnostikovanja bolesti ili operacije. Iskreno rečeno mnogi neće ni dočekati radioterapiju jer na sedmičnom nivou imamo između 15-20 pacijenata za radioterapiju, tako da ovih stotinu nije konačan broj. Mi svakodnevno imamo nove pacijente, kaže novoimenovani direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla Šekib Umihanić.

 

Šekib Umihanić, izvor: ukctuzla.ba

U toj bolnici od februara 2023. godine ne rade aparati za zračenje koje je kod najvećeg broja onkoloških pacijenata nezaobilazna faza liječenja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost početkom 2023. godine je izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila da je UKC-u Tuzla 14.8.2022. godine istekla licenca za obavljanje djelatnosti posjedovanje i korištenje izvora joizirajućeg zračenja za specifičnu djelatnost radijoterapije. UKC Tuzla je podnio zahtjev za obnovu licence 4.11.2022. godine, otvoren je upravni postupak, ali do ponovnog inspekcijskog nadzora Državna regulatorna agecija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nije dobila tražena dokumenta i nije obnovila licencu i UKC Tuzla zabranila korištenje uređaja za zračenje.


 

 

Uz to su mediji izvještavali da su postojeći  aparati bili i nepouzdani, a kako se navodi u jednom od dopisa prema upravi tadašnje v.d. načelnice Klinike za onkologiju i radioterapiju prim.dr. Alidžanović, jedan od razloga zabrane rada radijskih aparata jeste da mjerna oprema za dozimetriju nije bila u fukcionalnom stanju i da nije bila kalibrisana u skladu sa zakonskim propisima . Nako toga je menadžment s Denijalom Tulumovićem tri puta raspisivao javni poziva za nabavku linearnog akceleratora i ostale prateće opreme, no tender je svaki put oboren. Prvi iz decembra 2022. godine je poništio Ured za žalbe,  za treći koji  je trebao biti otvoren 11. decembra 2023.godine je došla žalba iz advokatske kancelarije iz Sarajeva koja je ponovo obustavila proces, a taj tender i kada je  proveden poništio je Ured za žalbe BiH  na osnovu žalbe Simens Medicina kompanije.  


Danijel Tulumović, izvor: RTVTK

Zakon nije kriv, a nisu ni pacijenti

Stručnjak za javne nabavke i bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin kaže da je analizirajući rješenja Ureda za žalbe BiH zaključio kako tenderska dokumentacija za nabavku navedenih uređaja je pripremana loše, te da je ista puna grešaka i nedorečenosti.

Zakon o javnim nabavkama nije i ne može biti problem, a posebno nije u ovom slučaju, Ured  za žalbe je opravdano poništio postupak nabavke. Ovoliki broj grešaka je moguć jer se pripremi tendera pristupilo na amaterski način bez profesionalnog pristupa, vjerovatno se nije uradila ni adekvatna priprema,niti istraživanje tržišta, kaže Salčin. Kako je kazao pouđači nastoje svim legalnim sredstvima da dobiju posao, a činjenica da Ured za žalbe usvaja njihove primjedbe dovodi do zaključka da su opravdane.

U međuvremnu se pacijenti iz Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i dijela Posavine snalaze kako znaju – jedni čekaju, drugi idu u Zenicu u tamo iznajmljuju stanove kako bi mogli odlaziti na zračenje.

Senka Dervišević je skoro tri decenije liječila je najmlađe  oboljele od malignih bolesti u Tuzlaskom kantonu. Posljednje tri godine Senka se bori sa Akutnom limfoblasom leukemijom visokog rizika. U našoj zemlji za lijekove protiv ove bolesti izdavaja nekoliko desetina hiljada maraka tokom mjeseca. Senka je sa suprugom prikupila potrebnu dokumentaciju i predala kako bi joj u Kantonalnoj bolnici Zenica dali termin za nastavak liječenja, odnosno zračenje. Bila je planirana za 24. januar, ali 19. januara je došao poziv u kome je obaviještena da Kantonalna bolnica u Zenici ne može ispoštovati svoj termin jer ne zrače hematološke pacijente, te da dokumentaciju prikupi ponovo i preda  za Univerzitetsko – klinički centar u Sarajevu, gdje je na kraju završena radioterapija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK-a  na području ovog  kantona broj oboljelih od maligne neoplazme ili različitih oblika utmora je u periodu od 2020—2023  bio 3034 pacijenta. U istom periuodu je s ovom dijagnozom umrlo 2.970 osoba.

Ministrica čeka svoj najsretniji dan

Nakon posljednjeg oborenog tendera iz UKC Tuzla došlo je  tek kratko saopštenje kojim obavještavaju javnost o padu tendera i najava da će razmotriti navode u rješenju Ureda za žalbe BiH, te novi postupak pokrenuti u najkraćem roku. Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Duška Bećirović nije komentarisala ove postupke, ali je poručila da će njen najsretniji dan biti onaj kada pitanje liječenja onkoloških pacijenata radio terapijom u UKC Tuzla bude rješeno. Skupština Tuzlanskog kantona o svemu ovome nije raspravljala. Posljednji put o stanju UKC Tuzla govorili su zastupnici u avgustu 2023. godine, kada su „vodili bitku“ za oduzimanje vlasničkih prava entitetu Federacija BiH, o čijoj zakonitosti će se očitovati Ustavni sud FBiH. Ni bivši direktor UKC Tuzla Tulumović nije imao odgovor na naše pitanje kako smo došli u ovu situaciju i da li su možda odabrni za članove komisije za javne nabavke bili nemarni ili nedorasli zadatku?

Ovom javnom nabavkom koja ugrožava živote stanovnika Tuzlanskog kantona i okoline bave se i Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona i Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ured za žalbe BiH je prihvatio žalbe potencijalnog dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija. Sada obavljamo provjere i istražne radnje kojima utvrđujemo da li se tako pogoduje nekome od doavljača, kazali su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Specifičnost ovih javnih nabavki je i u tome da je prvobitno vrijednost nabavke iznosila 10 miliona, dok je na posljednjem tenderu ista oprema procijenjena na 8,5 miliona KM, kažu iz Tužilaštva TK i naglašavaju da ne mogu procijeniti  koliko će istraga trajati.  

Na nedavnoj konferenciji za medije novoimenovani direktor UKC Tuzla Umihanić je kazao da postoji dogovor sa kliničkim centrima i Kantonalnom bolnicom u Zenici da se radioterapija sprovodi na mjesečnom nivou.

Dvadesetak pacijenata može dobiti zračenje u Zenici, KCUS je unazad nekoliko mjeseci javio da ne može prihvatiti naše pacijente, Klinička bolnica Mostar  prima 15 pacijenata, a od marta ove godine i KC Banja Luka prima 20 pacijenata, rekao je Umihanić i pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita, Vladu FBiH, Minisatarstvo zdravstva Federacije BiH da se uključe u rješavanje situacije na UKC Tuzla da proglase vanrednog stanja i na jedan dan suspenduju Zakona o javnim nabavkama BiH.

Nedostatak onkoloških aparata tek je jedan od problema UKC-a Tuzla koji još nema ni tehnički ispravno sanitetsko vozilo.

 

 

 


Frontal tim

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog