Vijesti

Nović: Ne mogu da prihvatim 70 KM za određivanje krvne grupe za lične karte

Komentarišući malu zainteresovanost građana da u nove lične karte unose entitetska državljanstva ministar civilnih poslova BiH Sredoja Nović je istakao da građani ne smiju da trpe i da se ne smije građanima postavljati barijera u pitanju finansija da bi dobili neko svoje pravo.

Mala potražnja za unosom ovog dodatnog sadržaja u lične karte, kao i krvne grupe, rezultat je dodatnih troškova koje građani moraju da snose ako se odluče na isti. Naime, sama zamjena lične karte iznosi 18 KM, ali ukoliko neko želi da u dokument unese i entitetsko državljanstvo, potrebno je da još novca izdvoji i za uvjerenje o državljanstvu i rodni list, što trošak povećava za 20 KM.

„Kada je riječ o entitetskim državljanstvima, ja se plašim pomalo opstrukcija jer ako u nekim sredinama nismo donijeli adekvatan propis da se dobijanje entitetskog državljanstva svede na minimalna sredstva onda ne vidim dobru volju da to građani dobiju“, kaže Nović i dodaje da „jedanko kao što ne mogu da prihvatim da je danas određivanje krvne grupe za lične karte 70 KM, a da se građanima za te namjene ne može izdavati dokument sa mnogo mnogo manje novca, i da građanima se mora obezbjediti da oni to svoje pravo ostvare na najjednostavniji način.“

Siniša Macan  direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, je u nedjeljnom gostovanju na ATV takođe istakao da je iznenađen odlukom o visini cijena za ove dodatne sadržaje, te dodao da entitetska i kantonalna nadležna tijela treba da uklone administrativne prepreke.

 „Ja sam zaista iznenađen, prijedlog da se ubaci krvna grupa je bila dobra namjera, zakon je prošle godine usvojen, a preko godine dana nadležne zdravstvene vlasti se za to nisu pripremile. To je jedna dobra praksa koja se može iskoristiti i mislim da je dobra prilika jer BiH nema ni jedan dokument u kojem je obavezno da se upisuje taj podatak. Međutim, zbog svega navedenog mi danas imamo vrlo mali broj onih koji će se odlučiti da krvnu grupu unesu u ličnu kartu“.

Cijena nove vozačke dozvole iznosi 60 KM.

Izdavanje novih dokumenata je počelo 1. marta, očekuje se da će ove godine preko pola miliona građana izvršiti zamjenu lične karte, a građani ne moraju mijenjati dokumenta, dok im ne isteknu važeća.

(Frontal)


Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog