Vijesti

Jovičić: Hrvati da ne brinu za bezbjednost

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je danas da će pripadnici MUP-a Srpske učiniti sve da se što prije riješi slučaj vandalskog čina na katoličkoj crkvi u banjalučkom naselju Petrićevac, ističući da svi narodi u Srpskoj imaju zagarantovanu bezbjednost.

Jovičić je, prilikom posjete katoličke crkve u naselju Petrićevac, poručio da građani Republike Srpske katoličke vjeroispovijesti nemaju razloga da brinu za bezbjednost i da je obaveza Srpske i želja da im se pruži kompletna bezbjednost.

Ministar Jovičić je rekao da je danas sa direktorom Policije Republike Srpske i načelnikom Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka posjetio katoličku crkvu u Petrićevcu da bi pružio podršku i poručio Hrvatima da ne brinu za bezbjednost, već da dođu u Srpsku da žive i da uskršnje praznike proslave sa svojim najmilijima.

On je nakon razgovora sa pomoćnim biskupom banjalučkim Markom Semrenom i hrvatskim konzulom u Banjaluci Dunjom Jevak rekao novinarima da MUP Srpske svim narodima u Republici Srpskoj garantuje bezbjednost.

"MUP će preduzeti sve mjere iz nadležnosti da što prije riješi ovaj slučaj i procesuira vandale. Ovako nešto je na veliku štetu Republike Srpske", naglasio je Jovičić.



On je napomenuo da su razgovoru prisustvovali savjetnici predsjednika Republike Srpske, koji su prenijeli hrvatskom konzulu i pomoćnom biskupu banjalučkom da sva pomoć i sva podrška dolazi i od predsjednika Srpske, kao i od Vlade Republike.

Jovičić je rekao da je istraga u toku i da će javnost biti blagovremeno obaviještena o svim detaljima.

"Želim da pošaljem jasnu i čvrstu poruku i opredjeljenje da su svi ovdje bezbjedni i sigurni. Želim svim građanima katoličke vjeroispovijesti da poželim srećan dolazeći Uskrs i da ovaj praznik sa svojim najmilijima proslave u zdravlju, sreći i veselju, a mi ćemo biti garant da to sprovedu onako kako treba", rekao je Jovičić.

Pomoćni biskup banjalučki Marko Semren izrazio je žaljenje i osudio ovaj vandalski čin.

"Čuo sam se sa pojedinim pravoslavnim vjernicima iz Banjaluke koji su izrazili svoje žaljenje i kazali da se vjernici sa ovim ne slažu", rekao je Semren novinarima, dodavši da svi osuđuju ovaj čin i izražavaju žaljenje da se dogodio upravo na Veliki Petak, koji sa sobom nosi i jednu strpljivost i nadu, radost života.

On je izrazio nadu da će se ovaj događaj prevazići i da je to jedan incident koji ne bi trebao uticati na njihovu sigurnost.

Hrvatski konzul u Banjaluci Dunja Jevak takođe je osudila ovaj vandalski čin i izrazila očekivanje da će počinioci biti uskoro identifikovani.

"Ono što uliva nadu da će tako i biti to je dobra reakcija nadležnih tijela, prije svega MUP-a Republike Srpske. Mi smo u kontaktu, ministar Jovičić i ja i po drugim pitanjima i za sada ih momentalno rješavamo, vjerujem na obostrano zadovoljstvo", dodala je Jevak.

Ona je istakla da reakcija premijera Srpske Željke Cvijanović i osuda ovog vandalskog čina uliva nadu da je to jedan izolovan incident.

Poslanik u Hrvatskom državnom saboru Marija Rapo, koja je danas posjetila katoličku crkvu u naselju Petrićevac, osudila je vandalski čin, počinjen na Veliki petak dok se Hrvati pripremaju da dočekaju najveći hršćanski praznik Uskrs.

"To je vrlo ružna i uznemirujuća poruka za hrvatski narod, ali moramo naći snage da to prevaziđemo i pošaljemo poruku suživota i tolerancije", rekla je ona.

Banjalučkoj policiji danas je u 9.30 časova prijavljen požar na ulaznim vratima u franjevački samostan Petrićevac u Ulici Marije Dimić, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka.

(Srna)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog