Intervju

NOVAK ĐOKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA FRONTAL: Mnogo smo jači kad smo zajedno

Novak Đoković u ekskluzivnom intervjuu za Frontal govori o tome u čemu bi bio najbolji na svijetu, a da nije teniser, o svom uticaju na kreiranje imidža Srbije u svijetu, mladim na ovim prostorima, ali i očekivanjima na vimbldonskoj travi.

Frontal: Da niste svjetski „broj 1“ u tenisu, bili biste svjetski „broj 1“ u...?

Novak Đoković: Ne znam da li bih bio broj 1, ali da nisam teniser bio bih fudbaler, skijaš ili golfer. To su tri moja omiljena sporta pored tenisa.

Frontal: Jedan ste od rijetkih po kome se u svijetu o Srbiji i Srbima pozitivno govori. Da li teniseri u vrhu iz drugih zemalja imaju taj "teret"?

Novak Đoković: Možda imaju manji teret jer su njihove zemlje pre svega svima poznate, manje više sve ih prati pozitivan imidž, neke su veoma uticajne, moćne, razvojne. Oni prosto igraju i nisu opterećeni time da li će neki njihov gest govoriti i o njima, ali i o celom narodu. Ja o tome mislim i trudim se da vodim računa. Ako uspevam barem malo da pomerim imidž Srbije na bolje biću jako srećan i voleo bih da nas bude što više da pokažemo koliko možemo, želimo i hoćemo, čista srca i pošteno.

Frontal: Prilikom posjete Banjaluci rekli ste da je Vaš uspjeh, "uspjeh svih naroda bivše Jugoslavije" i da ne možete navesti ni jedan sport u kojem "ne bismo bili jaki" ali...

Novak Đoković: Nema „ali“, to i danas mislim.

Frontal: Ugrozili ste popularnost fudbala. Uspjesi koje Vi nižete i neuspjesi reprezentacije Srbije u kvalifikacijama povećavaju taj jaz. S obzirom da volite i dobro poznajete fudbal, šta biste savjetovali reprezentativcima Srbije?

Novak Đoković: Treba nam sistem, ne samo u fudbalu, nego i u svim drugim sportovima i u mnogim društvenim poljima. Poznajem mnogo naših reprezentativaca, kao i selektora Mihajlovića. Znam da imaju najbolje namere, da igraju jer vole našu zemlju i da im je stalo da stvari pomere sa mrtve tačke. Ali kad nemate sistem, gotovo da nema načina da se značajnije napreduje.  Ipak, ne bih se usudio da im bilo šta savetujem, jer su svi oni vrhunski profesionalci i znaju šta je potrebno da rade. Imaju moju podršku, i važno je samo da dajete svoj maksimum, od prvog do poslednjeg sekunda i kada ide dobro, i kada stvari ne teku kako ste planirali. Nema predaje!

Frontal: Imate mnogo fanova u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH. Koja je Vaša poruka  mladim na ovim prostorima?

Novak Đoković: Moja poruka je da smo mnogo jači kad smo zajedno. Da moramo da pružimo maksimum, da svako za svoj grad, za svoje mesto pruži najbolje što ume da bismo bili jaki za nekoliko godina. Danas smo mi prve komšije, pričamo istim jezikom, imamo iste navike, volimo istu hranu i muziku i možemo da doprinesemo da zajedno više poslujemo, proizvodimo, izvozimo i imamo nove šanse i bolju perspektivu.

Frontal: Dobar ste uzor mladima. Hoće li se pojaviti uskoro novi Novak na ovim prostorima?

Novak Đoković: Verujem i siguran da sam da hoće. Ne treba opterećivati nove generacije mladih sportista da budu kao ja. Svako ima svoj put, svoju priču, uspone i padove. Svako i treba da bude drugačiji, svoj i da se probija na način na koji mu to najviše odgovara. Ako sam nekom uzor na tom putu, jako mi je drago zbog toga.

Frontal: Aktivni ste na društvenim mrežama. Koliko neposredno komunicirate sa fanovima? 

Novak Đoković: Trudim se kada god mogu. Mnogo mi znači njihova podrška i jako sam srećan što su se ujedinili pod grupom NoleFam jer mi jesmo jedna velika porodica. Mnoge od njih sam upoznao, sretnemo se, a sad je lakše jer imamo ključnu reč Fam 

Frontal: Twitter ili Facebook?

Novak Đoković: Podjednako koristim obe mreže. Preko Tvitera, ali i aplikacije Nole4you komuniciram sa fanovima direktno, i dopada mi se taj način komunikacije uživo.

Frontal: Šta će biti na Vimbldonu?

Novak Đoković: Videćemo. Nadam se novom peharu. Daću najbolje od sebe. Ne doživljavam ovaj turnir kao način da „ispravim“ propušteno na Rolan Garosu, kao što možda neki tumače. Vimbldon je posebno takmičenje za mene, tu sam osvojio titulu 2011, kada sam i postao svetski broj jedan i ostvario dečački san. To mi stvara dodatnu motivaciju i svojevrsnu odgovornost da svaki put izgaram na tim terenima i borim se za najveće ciljeve, bez obzira na formu, prethodne ili naredne turnire, snagu protivnika i ostale faktore.

Frontal: Kada Vas ponovo možemo očekivati u Banjaluci?

Novak Đoković: Svaki put kad dođem dočeka me veliki broj ljudi, mnogo ljubavi i podrške. Ja se nadam da će biti prilike da se uskoro ponovo vidimo.

(Frontal/foto: novakdjokovic.com)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog