Kultura

Počinje praznik za ljubitelje crtanih filmova

Šesto izdanje festivala animiranog filma u Banjaluci „Banjaluka 2013“ će sutra biti svečano otvoreno u 20 časova u Dječijem pozorištu RS.

izvor: Frontal

“Najteži” zadatak da otvori festival pripao je Vesni Dovniković, predstavnici ASIF-e (Svjetske asocijacije za animirani film), dok bi otvaranju trebao da prisustvuje i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Nakon otvaranja uslijediće prvi takmičarski blok filmova u kojima se nalazi i jedan film iz BiH, a riječ je o „Kući“ autora Miodraga Manojlovića iz Banjaluke. U takmičarskom programu je ukupno 56 filmova, od čega 44 filma za odrasle i 12 filmova za djecu iz čitavog svijeta. O pobjedniku festivala će odlučiti tročlani žiri u sastavu Ivan Ramadan i Mladen Đukić, režiseri i animatori iz BiH i Bojan Stevanić, animator iz Srbije. Konkurencija je ove godine izrazito jaka. Nažalost, po prvi put, ove godine festival neće dodjeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala.

Na ovogodišnjem festivalu animiranog filma, a u saradnji sa Ruskim kultunim centrom ,,Centar za mir”, banjalučka publika će u četvrtak u Domu omladine u 11 časova imati priliku da pogleda dva filma: ,,Putevoditeljica'' i Vječna svjetlost''. To su filmovi za djecu, a rađeni su po narudžbi Ministarstva kulture Ruske Federacije. Projekcijama će prisustvovati i gosti iz Sankt Peterburga, animatorka filmova Natalija Fedčenko, kao i Irina Astempenkova, izvršna producentica baltičke televizije.

U sklopu takmičarskog programa ove godine festival će posjetiti Ana i Nikola Nedeljković, autori srbijanskog animiranog filma „Rabbitland“, kao i Pjotr Ludvig, poljski autor filma „On/Off“. Od ostalih gostiju festivala, vrijedi izdvojiti Borivoja Dovnikovića Bordu i Vesnu Dovniković, kao i poljske goste Evu Boriševič i Agnješku Zajac sa Međunarodnog filmskog festivala „Anima&Etida“, koji će se predstaviti banjalučkoj publici.

Publika će moći da pogleda neke od najboljih japanskih animiranih filmova u dva programa, a takođe će i Poljska predstaviti svoju školu animacije „Nove Generacije“. U pratećim programima biće prikazani i filmovi sa dječijeg festivala u Varaždinu.  Tu su još i tradiconalni programi „Cartoon D'Or“, izbor najboljih filmova za 2013. godinu. Posebnu pažnju će vjerovatno zbog samog naziva „Erotika“, privući program Zagrebačke škole animiranog filma.

Ove godine će biti prikazan jedan dugometražni animirani film, a riječ je o brazilskom ostvarenju „Rio 2096: Priča o ljubavi i bijesu“, ovogodišnjem dobitniku za nabolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju.

Na festivalu će, do 28. oktobra, kada će festival biti svečano zatvoren, biti ukupno prikazano oko 150 filmova.

Od ostalih dešavanja na festivalu će drugi dan biti promovisan strip album Milorada Micanovića Maze, a biće i predstavljen novi animirani film Ivana Ramadana „Aždaja – Prizivanje bosanskog zmaja“.

Festival animiranog filma u Banjaluci je podržan od strane Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA), Pokrovitelj festivala je Ministrstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukupni budžet festivala je 18.500 KM.       

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog