Politika

Ustavni sud ocjenjuje ustavnost statuta SNSD-a

BANjALUKA - Ustavni sud RS odlučivaće danas da li će Milorad Dodik ubuduće istovremeno moći da obavlja funkciju predsjednika RS i SNSD.

izvor: Novosti

Tačnije, Ustavni sud RS će na današnjoj sjednici, između ostalih tačaka, razmatrati i inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti statuta SNSD, potvrdio je za „Novosti“ predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

Inicijativu je još 11. septembra 2012. podnio diplomirani ekonomista iz Banjaluke dr Dragan Jović, a u njoj je predložio da se Statut SNSD proglasi neustavnim, zato što „ne omogućava, odnosno ne spriječava, da predsjednik SNSD bude istovremeno i predsjednik Republike“, što je po mišljenju predlagača inicijative, u suprotnosti sa članovima 80. i 88. Ustava RS i amandmanom 33. na Ustav RS.

U ovom dokumentu Jović navodi da „predsjednik Republike predstavlja Republiku“ (prema članu 80. Ustava RS), a ne bilo koju političku stranku. Nadalje, u inicijativi se ističe da je predsjednik Republike, prema članu 88. Ustava RS, „odgovoran građanima i nikom više“.

- Oni su ga izabrali i oni ga mogu opozvati. Predsjednik SNSD je odgovoran Saboru SNSD, koji ga bira, i Glavnom odboru SNSD koji ga predlaže. Ako je predsjednik Republike istovremeno i predsjednik SNSD, onda je on odgovoran ne samo građanima, nego i organima stranke SNSD, a to je u suprotnosti sa članom 88. Ustava RS - navodi Jović.

Portparol SNSD Dušica Savić za „Novosti“ kaže da u SNSD smatraju da Statut stranke nije u koliziji sa Ustavom RS.

- Ustavni sud RS, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu, preispituje samo da li je statut u skladu sa načelima predviđenim Ustavom. Personalna rješenja unutar stranke jesu pitanja unutrašnje organizacije jedne političke partije - kaže Savićeva.

Ona dodaje da demokratske tekovine određenih evropskih zemalja i njihova rješenja predviđaju da premijer države mora ujedno biti i predsjednik stranke iz koje dolazi ili pak predsjednik države ujedno mora biti i predsjednik stranke iz koje dolazi.

- Podsećamo da u prethodne 22 godine, koliko postoji Srpska, samo dva predsjednika (Rajko Kuzmanović i Milan Jelić) nisu ujedno bili i predsednici partija iz kojih su dolazili. Ukoliko bi pak Ustavni sud RS donio odluku da statut SNSD nije u skladu sa Ustavom, to bi značilo da se dovodi u pitanje zakonitost svih odluka koje su donosili predsjednici RS u prethodne 22 godine, jer su tada bili i predsjednici svojih političkih partija. To bi takođe značilo da bi i ostale političke stranke trebalo da mijenjaju svoje statute - istakla je Savićeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog