Intervju

Frontal intervju

Nikolas Hil: Demonstrancijama se ne ukida Republika Srpska

„U Republici Srpskoj postoji nastojanje da se pokaže da demonstracije u BiH odražavaju neku vrstu želje da se promijeni Dejton i da se nekako ukine Republika Srpska. To je daleko od istine. Ne pokušava se ovdje ići unazad u smislu protiv tog koncepta dva entiteta u ovoj zemlji. Ovdje se samo radi o pokušajima nekih političara u Republici Srpskoj da izazovu strah i da pažnju sa važnih pitanja korupcije i loše ekonomske situacije prebace na neki drugi front“, rekao je u intervjuu za Frontal Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

autor: Frontal 

Donekle ja mogu razumjeti zašto politički lideri u Republici Srpskoj pokušavaju ovo opisati kao bošnjačko pitanje, jer bi to onda otežalo Srbima nastojanja da demonstriraju protiv njihove vlasti, jer postoji korupcija u njihovom entitetu. U to smislu, mislim da njihova retorika uopšte ne pomaže, a u isto vrijeme, mogla se i predvidjeti.

 Kako komentarišete stavaove političara da je neko negdje režirao proteste? Često stavljaju u taj kontekst i Sjedinjene Američke Države?

Puno sam čuo tih glasina i to je apsolutno nonsens. Mi nismo bili dio ovih demonstracija sem da ih pažljivo posmatramo i pratimo. To radimo stalno, bez obzira da li se radi o Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo. Podržavamo pravo građana da mirno protestuju. Dakle tu se nalazimo i danas i ovdje.

Mi ne igramo bilo kakvu ulogu da podignemo te tenzije. Ono što traže demonstranti i problemi u ovoj zemlji su toliko očigledni. Demonstrantima ne trebaju Amerikanci da im pričaju o tim problemima.

Vaša kancelarija u Banjaluci vrlo je angažovana. Šta ste identifikovali kao najveće probleme i najveće prepreke razvoju Republike Srpske?

Iskreno,  problemi tamo su vrlo slični problemima ovdje. Ekonomsko neupravljanje, korupcija je veliki problem.

Problemi su slični između Republike Srpske i Federacije BiH.

 Ulazak u EU je jako važan za BiH

Da li će se BiH pokrenuti na putu ka EU do izbora?

Što se tiče izbora, uvijek su važni i mi ih pažljivo pratimo, u isto vrijeme mislim da niko ne može gledati u ovu zemlju i ne primjetiti koliko je važna institucionalna reforma, ustavna reforma. Mislim da svi to trebaju ozbiljno uzeti u obzir. Zemlje koje su se pridružile EU morale su učini razne promjene u svojim ustavnim strukturama.

Ulazak u EU je jako važan za BiH jer to će otvoriti vrata procesu reformi koje su urgentno potrebne ovoj zemlji. Reforma podrazumijeva takođe ustavnu reformu na više nivoa. Kada se Hrvatska pridružila EU morala je u više od dvadeset navrata promijeniti ustav.

Da bi ova zemlja postala odgovornija prema građanima, ova zemlja  mora zaista ići tim putem. Mi hoćemo raditi i radimo sa našim evropskim partnerima i to će dobiti samo novi zamah u narednim mjesecima. To je očigledno nešto što se ne može uraditi preko noći.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog