Tema nedelje

Predsjedništvu BiH poslove diktira nevladina organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država

Okončana je 19. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana da bi poslanici usvojili odluku da je opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu, Brane Pećanca, destruktivna po vitalni nacionalni ineters. Isti je ugrožen preglasavanjem člana predsjedništva iz Republike Srpske, Nebojše Radmanovića u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

autor: Branislav Mihajlović
(b.mihajlovic@frontal.ba)

Pećanac je smijenjen na zahtjev nevladine organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država. Ova mala organizacije velikog imena „Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike“ uputila je protest predsjedavaućem Predsjedništva BiH, Željku Komšiću i ministru inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, Zlatku Lagumdžiji jer je Pećanac u svojstvu bosanskohercegovačkog diplomate prisustvovao obilježavanju Dana Republike Srpske u Čikagu 9. januara ove godine.

Osim Pećanca proslavi Dana i krsne slave Republike Srpske prisustvovao je i savjetnik amabasade BiH u Vašingtonu, Marinko Avramović. Za njegovo razrješenje američka nevladina organizacija zadužila je ministra Lagumdžiju sa porukom da mu za to ne treba odluka Predsjedništva, što ubrzava Avramovićevu „egzekuciju“.

„U ime istine o zločinima agresije i genocida i pravde za žrtve tih zločina, zahtijevamo od Vas, da hitno poduzmete odgovarajuće mjere da se ove `diplomate` sankcionišu i sklone s časnih pozicija diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da se stavite u službu istine i pravde, tako što će prihvatiti ovaj poziv patriotskih organizacija i smjenom takozvanih bosanskohercegovačkih diplomata dati do znanja da vam je stalo do odbrane i jačanja države Bosne i Heregovine.“

Ove navode iz pisma Kongresa Bošnjaka i još nekoliko udruženja građana iz SAD očigledno bitnih za Predsjedništvo BiH, bošnjački i hrvatski član predsjedništva su prebacili u politički rječnik pa su Pećanca smijenili jer mu je, kako se navodi u izjavi srpskog člana predsjedništva upućenoj polsanicima NSRS „osporeno pravo da prisustvuje proslavi koja je okvalifikovana kao jednostrano koncipirana, proslava entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije“, ali i „zbog retorike koja vrijeđa veliki broj građana“.

 

Njegov pedesetak sekundi dug govor u Čikagu je krajem januara bio medijski hit u federalnim medijima uz obaveznu pokrivalicu scenama ratnih nesreća koja je zadeslia nesrbe u Republici Srpskoj. Mediji nisu propustili priliku da slavski obred nazovu „dernekom“ i daju prostor sagovornicima za koje je dobar dio Bosne i Hercegovine Hadovo carstvo.

Razlika između izborne i neizborne godine

Godinu dana ranije proslavi Dana Republike Srpske, dakle nečemu što je prema ocjenama članova predsjedništva Komšića i Izetbegovića „jednostrano koncipirana, proslava entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije“ prisustvovali su Brane Pećanac i Marinko Avramović.

 

Isti ljudi kojim ista dva člana Predsjedništva to prisustvo u izbornoj godini zvanično osporavaju. I zbog čega je Narodna skupština Republike Srpske morala vanredno zasijedati da bi odbranila vitalni nacionalni interes.

Šta je Komšić govorio u Čikagu?

Interesantno je da je Željko Komšić, u funkciji člana predsjedništva dva mjeseca po prošlogodišnjoj proslavi Dana RS, 9. marta u Čikagu proslavio Dan nezavisnosti BiH. Među organizatorima ovog okupljanja su bili i ovogodišnji pisci zahtjeva za smjenu Pećanca.

Komšić je govorio o hiljadugodišnjoj istoriji Bosne i Hercegovine, ali i da su „i Bošnjaci i Srbi i Hrvati“ glasali na referendumu za nezavisnost BiH od Jugoslavije.

 

Protesti u Čikagu

Paralelno sa jučerašnjim dešavanjima u Parlametnu RS, na portalu Radio-televizije Republike Srpske objavljena je vijest da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike organizovao proteste za 27. februar ispred konzulata BiH u Čikagu sa ciljem da se Pećanac smijeni iako je svima od početka ove priče bilo jasno da toga ne može doći. Prosto, postoje mehanizmi koji to onemogućavaju a kojih su članovi Predsjedništva svjesni. Oni su zajedno Pećanca postavili za konzula i samo zajedno ga mogu razriješiti dužnosti.

Komentarišući za RTRS ovu aktivnost bošnjačke zajednice u Čikagu, Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu je rekao da srpska zajednica tome ne pridaje značaj.

„Često u prošlosti srpska zajednica se našla u prilici da reaguje na razne poteze bošnjačke zajednice i na takav način im dala na značaju mnogo više nego što zaslužuju. Pogotovo kada je u pitanju jedan radikalan element bošnjačke zajednice preko njihovih udruženja koja se samo bave negiranjem Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. U srpskoj zajednici postoji mišljenje da je bolje da se radi ono što je afirmativno za podršku za RS, Srbiju i srpsko nacionalno pitanje. Što manje se bave aktivnostima iz bošnjačke zajednice prije će se shvatiti da te organizacije nemaju uticaj na politiku SAD.“

Kesić je naveo da ove organizacije nisu u stanju da okupe ni desetinu ljudi.

U cilju masovnijeg okupljanja na najvljenim protestima, Siba Kikanović koja živi u Čikagu pokrenula je onlajn peticiju.

Do sada je skupila podršku od 2.223 člana od kojih je jedan i Brane Pećanac.


(foto: http://www.change.org/petitions/zeljko-komsic-smjena-generalnog-konzula-u-cikagu-brane-pecanca-i-savjetnika-ambasadora-u-washington-dc-marinka-avramovica)

Istovremeno, iz ovih organizacija u Čikagu nije potekla niti jedna peticija podrške građanskim protestima u Federaciji BiH koji se često odigravaju ispred zgrade u kojoj sjede Željko Komšić i Bakir Izetbegović.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog