Frontal Blog Challenge

Nove (de)generacije

Da li zbog tehnokratije u koju smo upali ili loše ekonomske, socijalne i političke situacije u kojoj živimo, iz dana u dan sve je prisutnija dekadencija novih generacija. Ovdje ću se prije svega osvrnuti na osnovce i srednjoškolce.

Posmatrajući ih, prosto mi se nameće pitanje „GDJE JE NESTAO ODGOJ?“. Šta možemo očekivati od djece, kojima je svaka druga riječ psovka, a jedna ili ni jedna lektira se ne pročita u toku školovanja? O čitanju drugih knjiga mimo lektire da i ne govorim.

Također, ne može proći neuočljivo i današnje odijevanje ove generacije. Zbog svakoraznih sadržaja i idola koji im se serviraju putem medija, ta djeca „lutaju“. Mislim da je žalosno kada vidite današnje djevojčice/djevojke koje još pohađaju osnovnu i srednju školu, obučene kao pevaljke na nastupima Zvezda Granda. Sa kilogramima šminke na licu, dekolteom do poda, hlačama poderanim tako da cijela butina ispada, one idu u školu, koja je, da napomenem,  po svojoj primarnoj definiciji ODGOJNO-OBRAZOVNA INSTITUCIJA. 

Sve češći problem je i prepucavanje među djecom; ponižavanje o tome kakvu ko odjeću nosi: markiranu, skuplju, sa pijace... Još je svjež primjer iz Hrvatske , slučaj „Lidlići“. Vjerujem da je svako, ko iole prati društvene mreže, čuo za ovo.  Sličan slučaj kod nas bio je sa rahmetli dječakom, Mahirom Rakovcem, kojeg su vršnjaci u školi odbacivali zato što se oblači u radnjama poput Haris Exporta, Azela i sl. 

Sva ovakva ponašanja djece polaze od KUĆE. Kućni odgoj je nešto nezamljenjivo i nema toga drugog bogatstva koje ga može nadomjestiti. Pored porodice, zakazalo je cjelokupno društvo i država. 

Ovim putem izražavam veliko poštovanje onim roditeljima koji odgajaju djecu u ovom teškom vremenu. To je danas postao pravi izazov, usudila bih se reći „umjetnost“,  naročito jer se djeci nenormalne stvari nastoje prikazati normalnim i obrnuto. 

Poenta ovog teksta nije generalizacija, pišem isključivo potaknuta iskustvima iz sredine u kojoj živim i u kojoj se krećem, mada ne vjerujem da je situacija nešto ekstremno bolja i u drugim dijelovima naše države. Naravno, postoje pojedinci, postoje još uvijek odgojena djeca koja predstavljaju svjetle tačkice u današnjem mraku, koje se mi nećemo stidjeti u budućnosti. 


Autor: Dženita Sijamhodžić

 

 #FrontalBlogChallange

 

Povezane vijest:

Medijski fenomen teoretičara zavjera i analitičara

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog