Da li znate?

Grad Trebinje rekorder u Srpskoj po višku zaposlenih radnika u gradskoj upravi

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, grad Trebinje je imao 21.870 stanovnika, a prema posljednjem popisu iz 2013. godine ima ukupno 28.239 stanovnika.

Gradsku upravu Trebinja čine: Odjeljenje za opštu upravu, Odjeljenje za privredu, Odjeljenje za društvene djelatnosti, Odjeljenje za finansije, Odjeljenje za prostorno uređenje, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, Odjeljenje za inspekcijske i poslove komunalne policije, Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu i Odsjek za civilnu zaštitu grada Trebinja.

Broj zaposlenih u Trebinju je 7.981, dok je nezaposleno ukupno 4.748 građana. Prosječna neto plata iznosi 835 KM. 

U izbornoj 2016. godini znatno je povećan ukupan broj novozaposlenih u gradskoj upravi, koji je prevazišao ukupan broj predviđen Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi. Prema tom zakonu, u Gradskoj upravi grada Trebinje trebalo bi biti zaposleno 86 radnika. 

Nakon što je u Trebinju došlo do promjene vlasti, nova gradska uprava zatekla je 344 radnika pa je tako Trebinje prednjačilo po višku administrativnih radnika u Republici Srpskoj. U trenutku kada je u Gradskoj upravi bilo zaposleno 344 radnika na vlasti je bila koalicija Savez za promjene, a gradonačelnik je bio Slavko Vučurević, potpredsjednik PDP-a, koji je nakon poraza na izborima imenovan za savjetnika za bezbjednost člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. 

Trenutno, u 2017. godini, prema dostupnim informacijama, u Gradskoj upravi ima 226 zaposlenih i četiri funkcionera, ali i  150 radnika viška.  

Gradska uprava grada Trebinje po podacima do kojih smo došli u našem istraživanju tvrdi da po posljednjoj sistematizaciji, koja je usvojena 2017. godine, ima optimalan broj radnika.

Takođe, navodi se i da je u 2016. godini, u mjesecu septembru zaposleno 25 novih radnika (16 na određeno i devet na neodređeno), u oktobru 27 (tri na određeno i 24 na neodređeno) i u novembru iste godine 11 novih radnika (dva na određeno i devet na neodređeno). Dakle, uprava koja je bila na odlasku uspjela je da zaposli 63 nova radnika za samo tri mjeseca.

Na osnovu istih podataka, potvrđeno je i da nisu ispoštovane sve konkursne procedure u oktobru 2016. godine koje  se odnose na javno objavljivanje konkursa. Glavni upravni inspektor po obavljenom inspekcijskom poslu u oktobru 2016. godine utvrdio je nepravilnosti u pojedinim konkursnim procedurama, navodi se u obrazloženju. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u septembru 2016. godine u Trebinju je utvrdilo 49 nezakonitih radnih mjesta. 

 

Frontal

 

 

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog