Frontal Blog Challenge

Svetac Neko drugi - zaštitnik radničkih prava

Radnici rade po osam sati dnevno, osam sati odmaraju, a osam sati uživaju u kulturnom i sportskom životu. Rijetki su slučajevi gdje se radi prekovremeno, a i to gdje se radi prekovremeno država vodi strogi nadzor da je sve u skladu sa zakonom i to je plaćeno sa 30% na plaću.

Radnici idu na godišnji odmor u minimalnom trajanju od dvanaest radnih dana, bolesni idu na bolovanje, a trudnice na porodiljsko odsustvo uz 100% naknadu plaće i nakande za dijete. Bez imalo straha da ne dobiju otkaz. 

Radnik/radnica se slobodno mogu požaliti poslodavcu na sve što im smeta, kao i poslodavac radniku. Nema nezadovoljnih radnika, nema nepravde ili ne daj Bože diskriminacije. 

Za takvo blagostanje radnika kriv je naš heroj Svetac Neko drugi. On ne dopušta da se bilo koje pravo radnika ugrozi i toliko dobro štiti radnike da ih čak motiviše da rade najbolje što mogu i u najboljem interesu firme. Svi su zadovoljni i poslodavci i radnici. Aferim ti bilo naš junače Svetac Neko drugi!

Šta bi mi svi bez tebe? Jel i vama pao jorgan kad ste se probudili ili ste možda drmnuli glavom od stol?

Ljudi moji, ne postoji Svetac Neko drugi ili bilo ko drugi koji će maskimalno štiti vaša radnička prava! Nema neko drugi, nego vi! Mi bismo sve nešto a da neko drugi za nas to uradi.

Taj svetac morate biti vi sami sebi! Niko vam ne može pomoći oko toga kao vi sami sebi. Ako smatrate da su vam povrijeđena neka vaša prava, pa de obratite se vašem poslodavcu i prvo sa njim onako ljudski popričajte. Nemojte samo šutiti i negodovati među sobom ili još gore da tračate i širite nepotrebne priče.

Zakon o radu FBiH i Zakon o radu RS vam nudi tu mogućnost da se obratite pismeno svom poslodavcu. Obratite se sa dva primjerka, jedan poslodavcu, a drugi protokolisani čuvajte sebi, za ne daj Bože! Pa ako vam na to ne odgvori ili niste zadovoljni odgovorom, tražite pomoć od suda.

Ostat ću bez posla! Neću se više nigdje moći zaposliti! Nije to tek tako lahko ima muža i djecu! Pa dragi moji, kao što sam rekao, nema Sveca zaštitinika koji će sići sa nebesa i za vas se boriti. Morate sami to. Ili se boriti ili ušutite i nemojte stajati na putu onima koji se žele boriti za svoja radnička prava i koji ne žele da im poslodavci krše njihova prava. Moram istaći da ima onih dobrih i poštenih poslodavaca. Ruku na srce ima ih! Nekad morate i njih razumjeti. Morate to gledati sa aspekta čovjeka koji mora prevući kolica puna mrkve kraj čopora glednih zečeva. Kako to da uradi, uz želju da i zečevi budu siti, al' da mrkve budu na broju?! Trebamo imati međusobnog razumijevanja i obje strane moraju dati svoj maksimum kako bi i jednim i drugima bilo bolje. Samo tako moći ćemo uspjeti i nećemo morati bježati van naše države i raditi tamo za nekoga drugog i tuđu državu graditi i razvijati.

 

Autor: Muhamed Hundur
#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH. 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog