Frontal Blog Challenge

6 razloga zašto posjetiti Konjic?

Općina Konjic se nalazi u sjevernom dijelu planinske Hercegovine, centralnom dijelu Bosne i Hercegovine u kotlini rijeke Neretve. Druga je po veličini općina u BiH koja se prostire na 1169 km2.


Po čemu nam je Konjic zanimljiv?

1.  U samom srcu Konjica, nalazi se Stari most u Konjicu za koji se smatra da spaja Bosnu sa Hercegovinom. Spada u red najljepših mostova Osmanskog perioda, izgrađen je od kamena i ima 6 lukova. Svojom ljepotom privlači putnike i turiste koje prolaze kroz Konjic i sigurno je nešto što ćete željeti ponijeti kao uspomenu iz Konjica pa makar na slici ! U okolini mosta se nalazi stara konjička čaršija izgrađena u osmanskom stilu koja sadrži veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima možete probati domaća jela i pića.

2.  Bunker - Atomska ratna komanda (ARK D-0) se nalazi nedaleko od gradskog područja Konjica, u unutrašnjosti brda Zlatar na 280 metara ispod zemlje. Bunker je izgradila Jugoslovenska narodna armija u svrhu zaštite Štaba vrhovne komande, predsjednika Tita i njegove porodice i suradnika u slučaju atomskog napada na SFRJ. Bunker je bio predviđen za život 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci i bio je najstroža vojna tajna u koju je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara. Danas je moguće posjetiti bunker uz prethodnu rezervaciju u turističkim agencijama a namjena nekih prostorija bunkera je ostala originalna dok su druge prostorije popunjene umjetničkim djelima raznih domaćih i stranih umjetnika. 

3. Drvorezbarstvo ima dugu tradiciju u Konjicu koja uključuje izradu namještaja, enterijera i dekorativnih predmeta od drveta a ističu se po prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima. Drvorezbarstvo iz grada Konjica je upisano na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Danas je moguće posjetiti obrte porodice Nikšić i porodice Mulić koje se bave ovim poslom i uvjeriti se u težinu ovog posla, ljepotu proizvoda i gore navedene činjenice.

4. Kao što sam naveo u prethodnom tekstu, rijeka Neretva je brza i neukrotiva rijeka pa je u svom gornjem toku poznata po raftingu. Rafting na Neretvi je sigurno jedno od nezaboravnih iskustva koje morate probate ukoliko ste u mogućnosti. Kanjon rijeke Neretve krase strme litice i brzaci, te je sigurno da ćete zbog toga imati nezaboravan doživljaj sa velikom dozom adrenalina. Rafting se odvija na dužini od 20 kilometara, više sati vremena dok je Neretva u tom dijelu čista i može da se pije.

5. Ako dolazite u ljetnom periodu u Konjic, moguće je posjetiti Lukomir. Lukomir je planinsko selo na južnom dijelu planine Bjelašnice na visini od 1495 metara nadmorske visine što ga čini najvišim naseljenim mjestom u BiH. Stećci i objekti koji se nalazeu ovom selu su proglašeni za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. U kućama je moguće vidjeti i kupiti tradicionalne nošnje, pletene čarape i druge rukotvorine. Ovo selo se nalazi na samo 29 kilometara od Konjica te krase ga prostrani pašnjaci i prelijepa priroda, klima i pogled.

6. Ukoliko ste uslijed teške sedmice poželjeli odmor, pravo mjesto za to je Boračko jezero. Okolina Boračkog jezera i njegova plaža nudi mjesto za odmor, kupanje, kampovanje za sve koji su imali "tešku" sedmicu a žele da vikend provedu u prirodi. Boračko jezero je udaljeno 20 km od Konjica a nalazi se na 379 metara nadmorske visine a nastalo je procesom ledničke erozije. Svoju ljepotu Boračko jezero duguje toploj vodi, predivnoj prirodi i miru koje ovo mjesto pruža.

Ako Vam nije dovoljno ovih 6 razloga zašto posjetit Konjic navodim i 7. razlog a to su druželjubivi ljudi, otvorenog srca i duše koji su me prihvatili kao da sam rođeni konjičanin i ovaj tekst je posvećen njima kao samo mali dio zahvalnosti kojim im se odužujem.

 

Autor: Sejo Ivković

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti: 

Ana Galić: Filozofi imaju sposobnost i nemoguće učiniti mogućim

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog