Frontal Blog Challenge

7 stvari koje želim da moji učenici zapamte

Biti prosvjetni radnik u današnje vrijeme nije ni malo lako. Dok birokratija zahtijeva da ste uvijek ažurni sa svim pripremama, analizama časova, predavanjima gradiva a da pri tome vaši učenici ostvare što bolje rezultate, nekako onaj ljudski aspekt ostane po strani.

Lako je zaboraviti da upravo prosvjetni radnici najviše vremena s djecom provode u školama i da upravo oni, možda čak i više od roditelja, oblikuju mlade naraštaje u vrijedne, samostalne i kritički osviještene buduće stupce naše domovine. Uvijek sam pokušavala svoje učenike, dok sam još predavala, naučiti i nečemu što nije predviđeno planom i programom. Prenijeti im neke životne lekcije u nadi da će ih ponijeti sa sobom i primijeniti kada bude trebalo. Vrijeme će pokazati koliko sam u tome uspjela. Ovo je lista možda najvažnijih 7 stvari koje sam im govorila, a koje želim da moji učenici upamte.

 

 1.   Otkrijte što volite i tome se posvetite

 Pronađite nešto u čemu ste dobri, a za šta možda i ne znate da imate afinitet. Okušajte se u crtanju, pisanju, planinarenju, fotografisanju, sviranju ili nečemu sasvim desetom. Možda to nije što želite raditi u slobodno vrijeme, ali ćete vremenom shvatiti šta jeste i u tome vremenom početi uživati. Svi uvijek kažete da volite jesti, pa zašto ne biste pokušali napraviti omiljeno jelo?! Možda vam se svidi kuhanje. Pokušajte ono što volite vremenom pretvoriti u svoj posao. Kažu da ako radiš ono što voliš, nikad u životu više nećeš raditi.

 

2.    Budite iskreni

Integritet je veoma važan. Ako ga jednom izgubite, skoro pa nemoguće je da ga povratite. Ljudi vjeruju samo onima koji imaju integritet. Kada jednom izgubite povjerenje, to je poput čaše koja se razbila i neizvodivo je ponovno je sastaviti. Držite do date riječi i ophodite se prema drugima onako kako želite da se drugi ophode prema vama. Najteže je danas naći iskrenog prijatelja. Vodite se onom „kako zračiš, tako privlačiš“. A iskren nastup lakše otvara mnoga vrata.

 

3.    Ne plašite se drugog i drugačijeg


Ne dopustite da vas neko zaplaši pričama o drugima i drugačijima. Bogatstvo leži baš u različitostima. Možda su starije generacije zatrovane nekom odbojnošću, da ne kažem mržnjom, ali to ne znači da se trebate voditi njihovim primjerom. Vi ste toliko puta dokazali da ste pametniji i mudriji od drugih. Sami stvarajte nove kontakte. Izvucite samo najbolje iz različitosti. Ne slušajte one koji vam kažu da u nečemu ne možete uspjeti samo zato što je njima nepojmljivo. Budite hrabri.


4.   Putujte i širite vidike


Najveće bogatstvo  su prijatelji koje imamo i uspomene koje nosimo u srcu. Nevjerovatne uspomene se stvaraju upravo na putovanjima. Ne moraju to biti luksuzna putovanja na drugi kontinent. To može biti i vikend proveden negdje u BiH, gdje nikada niste bili a oduvijek ste željeli posjetiti. Odvažite se i krenite na svoj put. Toliko toga ćete o sebi spoznati putujući u nepoznate krajeve, družeći se s drugim ljudima. Gradit ćete samopouzdanje, učiti nešto novo. Ne postoji ništa ljepše od otkrivanja novih krajolika i širenja vlastitih vidika.


 5.  Čitajte što više i učite


Čitajte, čitajte i samo čitajte. Čitajte sve što vam dođe ruke. Bilo da je strip, bilo da su dnevne novine. Čitajte na engleskom. Čitajte na njemačkom. Čitajte i što vam se čini na prvi pogled nepotrebnim. Upijajte informacije. Učite. Razvijajte maštu. Razvijajte kritičko razmišljanje. Niste ni svjesni kakvi se skriveni svjetovi kriju između šarenih korica. Učenje ne završava dobijanjem diplome. Ulažite u sebe i svoje obrazovanje jer će se sav vaš trud jednog dana višestruko isplatiti. 


6.   Ostanite dosljednji sebi


Ne mijenjajte se za nikoga. Nikada. Budite ono što jeste. Ono što u dubini svoga srca osjećate. Roditelji su vam najveći i najiskreniji prijatelji u životu (to ćete vremenom i sami uvidjeti), ali to ne znači da su uvijek u pravu. Znaju i oni pogriješiti. Svi smo ljudi. Oni će vam možda nešto dobronamjerno savjetovati što je na kraju pogrešno. Ne uopšte pogrešno, nego za vas lično pogrešno u datom momentu. Budite dovoljno snažni i hrabri i usprotivite se onome što smatrate pogrešnim, što se priječi vašim moralnim načelima, vašim težnjama. Nećete vjerovati ali ne valja da budete svi na isti kalup. Samo ako ostanete dosljednji sebi i drugi će vas više cijeniti.


7.    Preuzmite odgovornost za svoje postupke i greške


Najteže u životu svakome je da prizna da je bio u krivu, da je pogriješio. To se nekako priječi ljudskoj prirodi. I da, nismo uvijek mi krivi kada nešto krene po zlu ali ruku na srce, kada bolje razmislite, upravo ćete do toga zaključka u većini slučajeva doći. Greške su ljudske. Svako griješi. Ali greške ne trebaju biti same po sebi loše. Sagledajte ih sa distance. Razgovarajte o njima. Razmijenite mišljenje i iskustva sa drugima. I onda glavno – naučite iz grešaka i probajte ih više ne ponavljat. Neće uvijek biti lako, ali kada jednom naučite da krivicu ne tražite kod drugih, već priznate da ste pogriješili i budete dovoljno zreli saslušati tuđe mišljenje i savjet te to primjenite, onda će vam druge stvari mnogo lakše biti za obaviti.


Autor: Irma Antonia Plavčić

#FrontalBlogChallenge

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:  Da li je uspješan čovjek dobar čovjek?!

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog