Frontal Blog Challenge

Hedonizam koji živi u etno selima BiH

Stranci obožavaju našu hranu, prirodne ljepote, gostoljubivost i tradiciju, a mi često kao starosjedioci ove prelijepe zemlje nismo ni svjesni svih ljepota koje nam nudi. Ja rado biram posjetiti mjesta koja odišu duhom starine, posebno u ovom bajkovitom zimskom periodu.

Kraljevsko selo Kotromanićevo  https://www.kotromanicevo.com/

Nalazi se na 20 kilometara od Doboja, pored glavnog puta. Ako volite viteške turnire, romantične srednjovjekovne večere, domaćinski enterijer i prirodu, ovo je idealno mjesto za uživanje. Tu možete kupiti prekrasne suvenire koje nigdje drugo nećete naći, ali i diviti se ergeli konja. Kraljevsko selo donosi inspiraciju sa srednjovjekovnog dvora dinastije Kotromanića. 

Etno selo Stanišići http://www.etno-selo.com/

Smješteno je na izlazu iz Bijeljine prema graničnom prelazu. Oslikava duh starog semberskog sela. Stanica Podlugovi, Nojeva barka, muzej, brvnare, konobe i restorani su samo neke od atrakcija koje vas očekuju. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu.

Etno selo-muzej Ljubačke doline http://etno-muzej.com/ljubacke-doline/

Ljubačke doline su neobičan prirodni fenomen u Evropi, po čemu je ova prekrasna lokacija i dobila ime, a selo Ljubačevo je udaljeno od Banjaluke svega 17 kilometara. Osim muzeja koji ima preko 5000 starinskih zanatskih eksponata, domaće hrane, tradicionalne arhitekture, možete posjetiti i pećinu. U selu se nalazi crkva iz 1939. godine, stećci iz 16. vijeka i ostaci turskog konaka Čardak iz 18. vijeka. 

Etno selo Čardaci http://www.cardaci.ba/

Boravite li u Vitezu, ne možete promašiti ni čarobno selo koje će vas omamiti mirisima domaće hrane i originalnom arhitekturom. Ukoliko ste skloni šalama i igrama riječi, onda je ovo mjesto idealno za vas jer možete pričati kako ste birali da li ćete spavati kod Morane, Nie, Rusalke, Danice ili Perunike. Sva ova imena ukazuju na rustikalne kućice nazvane po boginjama iz domaće mitologije. 

Etno Begovo selo http://www.etnoselo.ba/

Ušuškano je u šumama Nišićke visoravni, blizu prirodnog rezervata Bijambarske pećine. Selo je bogato eksponatima starim po nekoliko stotina godina, ima čaršiju s mnoštvom planinskih kućica i velelepnu džamiju. Čist vazduh u kombinaciji sa domaćom hranom će vas okrijepiti, a zasigurno ćete uživati kao begovi. 

Etno selo Herceg http://www.etno-herceg.com/hr

Smješteno je na tromeđi Čitluka, Međugorja i Ljubuškog. Izraslo je iz kamena i svjedoči o vremenu zatočenom ispod kamenjara u Hercegovini. To je mjesto koje vas vraća korijenima i ljepoti starinskog života. Kapelice, muzeji, bogata kuhinja i hercovačka vina! Definicija hedonizma koju morate doživjeti. 

Etno selo Čardaklije http://cardaklije.com/

Nalazi se u mjestu Vrtoče, nadomak Bihaća i Nacionalnog parka Una. Sastoji od mnogo konoba u kojima se njeguju stari zanati, pripremaju pekmezi i suše planinski čajevi u ekološki čistom okruženju. Na raspolaganju su vam brojni sadržaji jer će domaćini učiniti da se osjećate kao kod svoje kuće. 

Etno avlija Mačkovac http://etnoavlija-mackovac.com/

Zavojitim putem iz pravca Banovića prema planini Konjuh, brzo ćete se naći u tradicionalnom ambijentu bosankih kuća šeperuša u kojima se nalaze predivne rukotvnorine, vezovi i stare knjige. Posebno je zanimljivo što je navedeni prostor rekonstruisana rodna kuća jednog velikana, poznata po snimanju filma „Ugljari“, davne 1966. godine. 


 

Autor: Nataša Lazukić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:

Životni fijasko u žigosanju djece







Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog