Frontal Blog Challenge

5 razloga kojima je serija Uvod u anatomiju osnažila žene

Uvod u anatomiju je američka serija koja se počela prikazivati 2005. godine i još traje.

Pošto je okarakterisana kao ženska serija, navešću pet razloga kojima se serija istaknula u borbi za ženska prava.

1. Cijela serija je ženska priča

Narator serije je Meredith Grey, doktor i hirurški pripravnik koji započinje obuku u bolnici. Majka Meredith Grey je bila poznati hirurg, a Meredith se trudi da se oslobodi reputacije koju nosi njeno prezime i da postane svoja osoba. Kreator serije je Shonda Rhimes, žena koju je Time magazin 2007. godine proglasio jednom od 100 osoba koje su oblikovale svijet. Shonda je inače poznata po stvaranju likova koji se ne mogu smjestiti u stereotipne kategorije. Ako neko zna kako stvoriti snažan ženski televizijski lik, onda je to Shonda Rhimes.

2. Pokazuje snagu žena

Shonda nije štedila Meredith kada su životne nesreće u pitanju. Meredith je preživjela bolest i smrt majke, avionsku nesreću, gubitak djeteta, smrt sestre, smrt muža, ali još uvijek ''čvrsto stoji na nogama''. Ove nesreće su od nje napravile ženu kakva je danas. Ona je samohrana majka troje djece koja i dalje radi i trudi se da napreduje u svom poslu.

3. Serija se bori protiv seksizma i mizoginije

Pored Meredith, u seriji imamo još dosta jakih ženskih likova kroz koje je prikazana borba protiv svih oblika seksizma i mizoginije s kojima se žene svakodnevno susreću. Prikazano je da je normalno da neke žene ne žele da imaju djecu, ne zato što ih mrze, nego zato što misle da bi svako dijete trebalo imati roditelja koji ga želi. Takođe je prikazano i da je normalno da žene mogu imati i porodicu i uspješnu karijeru. Pokušali su i razbiti duple standarde po kojima je žena koja promjeni dosta partnera ''dama lakog morala'', a muškarac koji to isto uradi faca jer je to licemjerno, nezrelo i seksistički.

4. Glasno su ''ustali'' protiv nasilja nad ženama

Kroz seriju je prožeta priča jedne doktorice koja je pobjegla u drugu državu od nasilnog muža gdje je čak promjenila i ime. Epizoda u kojoj je prikazan njihov ponovni susret je nazvana 1-800-799-7233 što je nacionalni telefonski broj službe za nasilje u porodici. Ova epizoda je bila potrebna jer možda je baš tad neko sjedio na kauču i prepoznao se u toj priči, neko ko shvata šta znači preživljavati svaki dan iznova nasilje u porodici. U vrijeme kada su žene odlučile da više neće šutjeti i da će glasno reći da su žrtve, ova epizoda je bila potrebna, možda čak i neophodna.

5. Podsjetili su nas da ženama nisu potrebni muškarci da ih spase

U jednom trenutku se Meredith suočila sa ocem koji ju je napustio kada je bila dijete i pokazala mu da je uspjela bez njega, a najveću hrabrost je pokazala kada mu je dala dio svoje jetre iako je on bivši alkoholičar koji je zato i obolio. Možda jedan od najupečatljivijih trenutaka jeste kada se Meredith oprašta sa svojom najboljom prijateljicom koja se seli u Evropu i ona joj tada govori da ne dozvoli da ono što njen muž želi zamrači ono što njoj treba. On možda jeste čovjek iz snova, ali on nije sunce, nego je to Meredith.

I za kraj poruka Meredith Grey svim ženama: ''Ukoliko u ovom svijetu gdje su muškarci veći, snažniji, brži, niste spremne da se borite, tišina će vas ubiti. Ne dozvolite da vas strah ućutka. Imate sopstveni glas. Koristite ga. Govorite glasnije. Dignite ruke. Odgovorite. Natjerajte ih da vas čuju. Po svaku cijenu pronađite sopstveni glas. I kada to učinite - ispunite prokletu tišinu.''

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH


Povezane vijesti:

Skandalozna putovanja 2019.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog