Frontal Blog Challenge

Kako spojiti film Helloween sa pravom, blogom i dobrim humorom?

Prvi dio filma snimljen je davno, 1978 godine. Bio je jedan od najstrašniji horor filmova. Ukratko, u noci 31.10.1978., dijete po imenu Majkl, zaklao je očuha, izbo stariju sestru i njezinog momka dok su bili u ljubavnom zagrljaju.

Ipak malu sestricu, koja je još bila beba, odlučio je da poštedi. Razlog tome bilo je razočarenje, porodično nasilje i sramota jer mu je majka bila „lokalna atrakcija“ tj. prostitutka. Sljedeći nastavci filma su se odnosili na  pokušaj da ubije svoju sestru koja je već odrasla.

Sada se postavlja pitanje kako na osnovu ovog filma o hladnokrvnom serijskom ubici napisati blog na način da naučimo biti kreativni u pisanju blogova. Da se može pisati blog o svemu ali ono najvažnije odnosno najteže: Kako ću ja napisati blog za ovaj film ali gledajući kroz pravnu tematiku i šta da naučimo iz svega toga?

Krenimo redom:

1. Te godine kada je film snimljen bio je jedan od najstrašnji filmova i donio je dobru zaradu. Znači uz dobru ideju može se dobro i zaraditi a da bude u skladu sa zakonom.

2. Prva tri nastavka, film je zadržao tu neku dušu tog vremena. Ostali dijelovi su se počeli snimati dvadeset odnosno tridest godina poslije. Rezultat tome je što je novije izdanje nastavka doživljavalo određene promjene. Valjda kako se mijenjao producent i režiser. Zaključak: O istoj temi se može snimati film ali i pisati blogovi, ali iz različitih uglova. Pri tome se može udaljiti od klasike ili izvornog oblika ali da suština ostane ista.

3. Kako je film kroz različite godine doživljavao različite promjene, autore, režisere, producente, glumce itd. ništa od toga ne bi bilo moguće da se nisu otkupila autorska prava i da se svakom novom izdanju udario pečat novog režisera koji je imao svoje viđenje kako da se nastavi film.

4. Ono što je pomalo loše jeste da na kraju svakog nastavka, Michael Mayers biva ubijen i zlo pobjeđeno. Ali u novom nastavku se prikaže kraj prethodnog filma tako da u stvari nije ubijen pravi ubica, već neko nedužan kojeg je pravi ubica netom prije presvukao u svoje odijelo. To nam govori da moramo biti originalni kada već hoćemo nastaviti o nečemu pisati tj. nastavak ali da to bude dobro osmišljeno. Možda je nekad čak i bolje da nema nastavka.

5. U svakom slučaju, cilj filma je da gledaoci dožive strah, da se prepadnu, ali da budu zadovoljni. To je glavni cilj filma pa tako i blog mora da zadrži svoj glavni cilj i da ne izgubi smisao.

Za kraj bih ostavio malo prostora za šalu:

Hajdemo malo iz drugog ugla da pogledamo cijelu situaciju, da na jedan šaljiv način napravimo usporedbu. Cilj ubice je da se svima osveti za koje smatra da su krivi za njegov loš život, razna mučenja i omalovažavanja koja je doživio kao dijete. Pa tako i nama blogerima treba biti stalno na umu naš cilj zbog čega pišemo blog.

U svakom nastavku ubica je bio ranjavan, onesposobljen, pa i navodno ubijen. Nestane sa lica zemlje pa da bi se na kraju nekad opet pojavio. Bio je uporan u svom naumu, pa tako i mi moramo biti uporni bez obzira koliko puta doživjeli neuspjeh ili koliko puta nas obore na zemlju. Moramo biti istrajni u našem cilju.

Ubica se koristio raznim predmetima da izvrši svoj cilj. I mi moramo koristi razne alate, metode da dođemo do svog cilja, ali naravno da to bude sve u skladu sa zakonom. 

Bez dobrog alata nema dobrog zanata, tako kažu. U njegovom slučaju, najbolji alat mu je nož, na osnovu čega je i prepoznatljiv. Što duži to bolji. Glavni alat svakog blogera jeste njegov mozak i znanje. Moramo konstantno na tome raditi da naš mozak bude pun korisnih ideja i informacija kako bi postali i ostali prepoznatljivi. Kako je nož oštar tako i prsti blogera moraju biti oštri u tipkanju.

Na kraju, kako god da okrenemo, ako ne radimo po zakonu, nanosimo štetu i sebi i drugima. To može imati dalekosežne posljedica po širu društvenu zajednicu. Stoga moramo biti jako pažljivi šta radimo, o čemu pišemo i kakvu korist to može donijeti nama i drugima.

Ovaj blog je nastao tokom trajanja Frontal Blog Challenge 2018 kao domaći zadatak, zadat od izvrsne blogerke i savjetnice za digitalni marketnig Ivane Ćirković. Zadatak je imao za cilj da kroz svoj omiljen film ili seriju pokušamo povezati film / seriju sa našom temom bloga kao i da naučimo da budemo kreativni bez obzira koliko nam se to u datom trenutku činilo nemogućim. Moj zadatak nije bio nimalo lagan, al sam ipak uspio. To su mi učesnici kao i predavači potvrdili. Sve se može kada se hoće i kada se čovjek potrudi.

 
Autor: Muhamed Hundur 
#FrontalBlogChallenge
 
 
Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.
 
Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH
 
 
 
Povezane vijesti:
 
 
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog