Frontal Blog Challenge

Mikroskop od 1 dolara za detekciju malarije

Jeste se ikada pitali šta se sve u svijetu dogodi za četiri godine ili kako bismo mi u BiH rekli - u jednom izbornom ciklusu? Iako ne izgleda kao dug vremenski period, neki ga obični ljudi, za razliku od naših političara, znaju sjajno iskoristiti za dobrobit svih ljudi.

Možda o ovome ne bih ni pisala da nedavno nisam pogledala jedan američki film, gdje učenici na času biologije sjede i svako radi za mikroskopom na zadatku. I moram biti iskrena i priznati da me uhvatila mala ljubomora. Zbog rata,  neopremljenosti kabineta i nedovoljnih sredstava, za vrijeme osnovnog i srednjoškolskog školovanja imala sam priliku 2 puta (slovima d v a) gledati kroz mikroskop. Tuga me obuzme kada samo pomislim šta je meni i mojoj generaciji ostalo neotkriveno u tom mikro-svijetu.

I tu dolazimo do one, na početku navedene, četiri godine. Fascinantno je šta ljudi od neke naočigled obične ideje mogu stvoriti za to vrijeme. Imena Manu Prakaš (Manu Prakash) i Džim Kibulski (Jim Cybulski) vam vjerovatno ništa ne govore ali su i više nego poznati revolucionari na polju nauke gdje su svoje početke zabilježili na Stenford Univerzitetu.

Putujući svijetom i susrećući se sa starim i polomljenim mikroskopima ili pak nedostatkom mikroskopa gdje su oni najpotrebniji, a to je u medicini u zabaćenim dijelovima svijeta, Manu i Džim su došli na ideju da naprave mikroskop za 1 dolar. Danas poznat pod nazivom Foldscope (mikroskop na sklapanje), koji se sastavi na principu origamija, prateći jednostavnu šemu savijanja i preklapanja. 


Foto: foldscope.com

I dok nama ta cifra od 1 dolara zvuči proizvoljno i nerealno jer dolazimo iz države sa najskupljim političarima i humanitarnim brojevima za liječenje naših sugrađana, Manu i Džim su shvatili da nauka nije i ne smije biti luksuz a detekcija bolesti poput malarije ne smije biti nemoguća samo zato što se nema mikroskop od nekoliko hiljada dolara potreban za uspostavu prve dijagnoze.

U svojim izjavama su obojica govorili kako im je od velikog značaja bilo napraviti spravu koja će biti jednostavna za proizvodnju i laka za upotrebu, te koja bi lako parirala najskupljim mikroskopima prvenstveno u otkrivanju malarije od koje je samo u 2017. godini prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zabilježeno 219 miliona slučajeva infekcija širom svijeta, pa iako je utrošena blizu 3,1 milijarda američkih dolara za razna istraživanja ipak je zabilježeno čak 435.000 smrtnih slučajeva.

Da je ideja naišla na sjajan odaziv finansijera govori činjenica da su čak 2012. godine Manu i Džim za prvi prototip Foldscopa dobili čak 100.000 dolara grant sredstava iz Gejts fondacije (Gates Foundation, fondacija Bila i Melinde Gejts) te 2014. osvojili prvu nagradu u vrijednosti od 50.000 dolara More fondacije (Moore Foundation) koja je imala za cilj da takmičari uzmu neku staru spravu, modernizuju je i naprave privlačnijom za nove generacije. 

I dok smo mi u BiH u posljednje četiri godine između ostalog

izabrali jedinog pravog „legitimnog“ predstavnika u Hrvata u Predsjedništvo BiH,

namjestili stotinama tendera, 

uspjeli otrovati djecu u sarajevskom vrtiću, 

korumpirali pravosuđe do neprepoznatljivosti, 

uz pomoć zalaganja bivšeg šefa OSCE-a zajedno sa učenicima zaustavili segregaciju u jajačkim školama, 

ponizili prosvjetne radnike mizernim platama iako nam oni školuju buduće naraštaje, 

otjerali najprestižnije doktore iz kliničkih centara, 

svađali se oko praznika, 

slušali suluda obećanja o novih 100.000 radnih mjesta,

izgradili zanemariv broj kilometara Koridora Vc, 

preživjeli najgore poplave, 

slušali redovna izražavanja zabrinutosti Visokog predstavnika, 

svakodnevno brojali krvna zrnca jedni drugima šireći mržnju i netrpeljivost, 

organizovali referendume, 

prijetili otcjepljenima i uspostavama kojekakvih dodatnih entiteta, 

dobili nove akcize zahvaljujući dobrom receptu za kolać Specijalong predstavnika, 

napokon dobili rezultate Popisa stanovništva, 

oborili i pokoji Ginisov rekord ili pak 

zaigrali na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 

na drugom kraju svijeta su dva naučnika uspjela osmisliti i proizvesti mikroskop za manje od 1 dolara od papira, koji je otopran na udarce i vodu te osnovnim paketima u samo prve dvije godine distribuirati preko 500.000 Foldscopa u zabaćene dijelove svijeta, kako bi ne samo ljekarima pojednostavili posao nego i djeci pružili mogućnost da svojim očima vide ono o čemu uče, a do kraja 2018. godine ta je cifra narasla na čak milion sklopivih mikroskopa.

I dok Džim istiće kako je „jako važno nauku učiniti pristupačnom i dostupnom svuda na svijetu.“, BiH i dalje olako shvata odlazak svog najboljeg naučnog kadra kojem je dosta da živi od mjeseca do mjeseca, od plate do plate, neprestano slušajući o mogućem novom ratu.

 

Autor: Irma Antonia Plavčić

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Banja Luka kao naša stvarnost? – 25.12.

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog